Zoeken

Marokko-Nederland: voorstelling ‘L’haal’ afgelast door vliegverbod

30 oktober 2021 - 10:40 - Cultuur

©

De 13 leden van het dansgezelschap 2K-FAR van Khalid Benghrib konden op 25 oktober niet aan boord stappen van hun vlucht vanuit Casablanca naar Amsterdam via Brussel. Hun voorstelling "L’haal", waarmee het Spring in Autumn festival in Utrecht zou worden geopend, werd daarom afgelast.

Het theaterfestival Spring in Autumn in Utrecht zou op woensdag 27 oktober 2021 worden geopend met het choreografische stuk L’haal van het gezelschap 2K-FAR van Khalid Benghrib, maar de voorstelling kon niet doorgaan omdat de artiesten vastzaten op de luchthaven van Casablanca. "Eerst dachten we dat we vastzaten omdat we allemaal het Chinese Sinopharm-vaccin kregen dat in België niet wordt erkend, maar uiteindelijk werd ons om een verblijfsvergunning gevraagd, om via België naar Nederland te kunnen reizen. Maar wij zijn Marokkanen," zegt Khalid Benghrib aan Le360.

Lees ook: Marokko schort vluchten met Nederland op

België stelt inderdaad op de website van de Dienst Vreemdelingenzaken, dat "niet-essentieel reizen naar België verboden zijn voor personen die niet de nationaliteit hebben van, of hun hoofdverblijf hebben in een land van de Europese Unie of de Schengenzone, met inbegrip van Andorra, Monaco, San Marino en het Vaticaan". Aangezien de Marokkaanse kunstenaars niet in Europa wonen en dus geen verblijfsvergunning hebben, mochten zij niet naar België reizen.

Lees ook: Marokko stemt toe met repatriëringsvluchten naar Nederland

Het was een grote teleurstelling voor Khalid Benghrib. De datum van 27 oktober was van cruciaal belang in deze lange periode van gezondheidscrisis. "Van de 16 voorstellingen die gepland waren voor 2020-2021, hebben we er slechts 3 kunnen spelen vanwege de coronapandemie", benadrukt Khalid Benghrib. "Spelen op de opening van dit belangrijke Europese festival zou voor ons verschillende mogelijkheden openen, aangezien veel programmeurs vragen om de show live te zien voordat ze hem willen kopen. Het is een heel proces dat nu mislukt", betreurt hij.

Lees ook: Duizenden Nederlanders in Marokko gestrand

Na de annulering van L’haal in Utrecht, heeft het bedrijf nog maar één datum over, deze keer in Marokko. Het choreografische spektakel wordt voorgesteld op de eerste editie van het Forum voor Hedendaagse Kunst, dat van 3 tot 6 november in Sidi Kacem zal plaatsvinden. Voor voorstellingen in Europa zal er volgens de choreograaf minstens twee jaar moeten worden gewacht. En in de tussentijd is het nodig inkomsten te vergaren, omdat de kas van de organisatie in het rood staat als gevolg van een chaotisch artistiek jaar in de context van een wereldwijde pandemie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team