Zoeken

Marokko: ook vliegverbod voor België?

30 oktober 2021 - 10:00 - Marokko

©

Marokko zou de vluchten naar België kunnen opschorten nu de epidemiologische situatie blijft verslechteren. Na de update van donderdag, zijn er nu twee regio’s in het land donkerrood gekleurd op de kaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC).

De ECDC-kaart heeft vier kleuren: groen, oranje, rood en donkerrood, waarbij groen voor een laag risico staat en donkerrood voor een erg hoog risico. Landen kunnen op basis van de kaart besluiten om de regels voor reizigers uit andere landen aan te scherpen. Een land of regio krijgt de rode kleur als de veertiendaagse incidentie, het aantal nieuwe gevallen per 100.000 inwoners, boven de 75 gaat en de positiviteitsratio hoger ligt dan 4 procent. Een andere voorwaarde om de rode kleur te krijgen, is als de incidentie boven 200 ligt, ongeacht de positiviteitsratio.

Lees ook: Opschorting vluchten: specialist legt Marokkaans besluit uit

Dit geldt nu voor Brussel, waar de incidentie op 28 oktober 670 bedroeg, volgens het Belgische instituut voor volksgezondheid, Sciensano. Wallonië is deze week teruggegaan naar donkerrood omdat de incidentie meer dan 500 bedraagt. Vlaanderen staat voorlopig in het rood wegens een incidentiecijfer tussen 200 en 500. Het zou echter opnieuw in het donkerrood kunnen belanden aangezien het incidentiecijfer in vier van de vijf noordelijke provincies van het land reeds de 500 heeft overschreden. Oost-Vlaanderen is de enige regio met een incidentie van 382 op 28 oktober.

Lees ook: Marokko schort vluchten met Nederland op

Deze epidemiologische gegevens zouden de Marokkaanse autoriteiten ertoe kunnen brengen om de luchtverbindingen tussen Marokko en België op te schorten. Tot dusver heeft het koninkrijk vluchten met Rusland, Duitsland, Nederland en het VK verboden wegens de zorgwekkende gezondheidssituatie in deze vier landen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team