Zoeken

Marokko leidt low-cost nasynchronisatie-industrie

27 april 2024 - 07:00 - Marokko

©

Marokko is in opmars op de markt van Franstalige nasynchronisatie en staat nu op de derde plaats wereldwijd, na Frankrijk en België. Na eerst succes te hebben geboekt in Franstalig Afrika en overzee, verovert Marokko nu ook de Franse markt met een groei van de verkoop met twee cijfers.

Een van de recente successen is de Franstalige versie van de serie "Le Parfum du mensonge", die sinds enkele dagen wordt uitgezonden door Novelas TV, een dochteronderneming van Canal+. Zoals Le Monde in een artikel over de opkomst van de Franstalige nasynchronisatie-industrie in Marokko bericht, is er een toenemende interesse in Zuid-Koreaanse series in de nasynchronisatiestudio’s in Casablanca. De eerste reeks van "La Promesa", een telenovela cogeproduceerd door StudioCanal, zou in september 2024 in Frankrijk moeten worden uitgezonden.

Lees ook: Marokkaanse filmmakers verzetten zich tegen Franse nasynchronisatie

Het succes van Marokko in de Franstalige nasynchronisatie is het resultaat van jarenlange inspanningen. Eric Cuvelier, een 68-jarige gepensioneerde coach die eind jaren tachtig naar Casablanca kwam, is een van degenen die aan dit succes hebben bijgedragen. Na zich 15 jaar geleden te hebben omgeschoold in de sector, was hij verantwoordelijk voor de oprichting van de eerste nasynchronisatiestudio in Marokko.

Een andere belangrijke speler is Maxime Montoya de Hiventy, algemeen directeur Noord-Afrika van de Hiventy-groep. Zijn bedrijf werd twee jaar geleden opgericht in Casablanca en telt intussen acht studio’s. Het aantal voice-overs bedraagt nu meer dan honderd, waarvan enkele tientallen ervaren stemmen. Volgens Maxime Montoya is het succes van Marokko ook te danken aan de lagere nasynchronisatiekosten. Het koninkrijk heeft een groot concurrentievoordeel op het gebied van nasynchronisatiekosten, met tarieven die tot "drie keer goedkoper zijn dan in Frankrijk".

Lees ook: Marokkaanse serie "Bnat El Assas" in Syrisch dialect uitgezonden op Arabisch tv-zender

Ondanks het succes zijn er ook uitdagingen voor het koninkrijk: de oprichting van nasynchronisatiescholen en de invoering van gereguleerde tarieven, aangezien voice-overs in Marokko niet dezelfde voorwaarden genieten als hun collega’s in Frankrijk. Er is soms ook kritiek op de kwaliteit van de nasynchronisaties vanwege een gebrek aan adequate infrastructuur en vocale coaching.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team