Zoeken

Marokko: muntthee maken zal meer kosten

28 oktober 2022 - 11:00 - Economie

©

In Marokko zijn de prijzen voor groene thee stabiel gebleven ondanks de schommelingen van de internationale grondstoffenprijzen. Hoe lang deze stabiliteit zal voortduren is echter onduidelijk.

Met een geschatte binnenlandse consumptie van 75.000 ton per jaar is groene thee een van de meest noodzakelijke producten in Marokko. Volgens Les Inspirations Éco wordt 25% daarvan uit China ingevoerd. Mohamed Astaib, voorzitter van de Marokkaanse Vereniging van Thee- en Koffie-industrieën (AMITC), zegt aan de krant dat "de grootschalige en gelijktijdige ingrepen op de internationale markten in 2020 hebben geleid tot een sterke stijging van de tarieven voor zeevracht". De prijs steeg van 6000 tot bijna 20.000 dollar voor een container van 40 voet.

Lees ook: Marokko: demonstraties tegen hoge kosten levensonderhoud

Ondernemers proberen nu om andere oplossingen te vinden om verdere verhogingen te voorkomen, zodat de Marokkaanse consumenten niet worden benadeeld. "De internationale instellingen voorspellen dat 2023 een jaar van recessie wordt met een aanzienlijke daling van het groeitempo", aldus dezelfde bron.

Lees ook: Marokko: productgebonden subsidies exploderen

"De aangiften voor de invoer van onze producten bij de douane hebben onvermijdelijk een hoger aangegeven waarde door de nieuwe koers van de dollar ten opzichte van de Marokkaanse dirham. Onze kosten worden dubbel getroffen, zowel door de stijging van de internationale prijzen als door de stijging van de douanerechten", vervolgt Mohamed Astaib. Op dit moment is er geen tekort aan groene thee, maar een prijsverhoging blijft mogelijk.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team