Zoeken

Marokkaanse diaspora, een ongebruikt potentieel

13 september 2022 - 12:00 - Marokkanen in het buitenland

©

De naar schatting vijf miljoen Marokkanen die in het buitenland wonen leveren een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van Marokko. Zij blijven gehecht aan het koninkrijk en zijn bereid het op alle mogelijke manieren te helpen en te steunen.

Deze grote en heterogene gemeenschap, verspreid over de hele wereld, heeft een sterke band met Marokko. De Koning en het volk hebben ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de revolutie, de wereld-Marokkanen geëerd en gewezen op "de sterkte band die hen onlosmakelijk bindt met hun land, hun gehechtheid aan de heilige symbolen en hun vastberaden inzet om de hoogste belangen van het land te verdedigen, ongeacht de problemen en moeilijkheden die op hun weg kunnen komen".

Lees ook: Minder wereld-Marokkanen op vakantie in Marokko

Deze gehechtheid komt op twee manieren tot uiting. Ten eerste, in het kader van Operatie Marhaba. Volgens cijfers van de regering zijn deze zomer tussen 5 juni en 29 augustus 1.117.736 wereld-Marokkanen en 270.754 voertuigen via de verschillende havens Marokko binnengekomen. Deze toevloed heeft een impuls gegeven aan de toeristische sector, die zwaar is getroffen door de gezondheidscrisis. Ten tweede, door geld over te maken. Volgens een rapport van Bank Al-Maghrib bereikten de geldoverdrachten van de Marokkaanse diaspora in 2021 een recordniveau van 93,7 miljard dirham, een stijging van 37,5% ten opzichte van 2020.

Afgezien van deze twee aspecten zijn wereld-Marokkanen nagenoeg afwezig in het politieke en publieke debat. "Wereld-Marokkanen moeten worden geïntegreerd in het proces van economische ontwikkeling. Zij hebben hun eigen specifieke kenmerken en daarom moeten wij een nieuwe vorm van economische en culturele "verbinding" tot stand brengen", aldus Amine Saâd, journalist en voorzitter van de Marokkaanse Trofeeënstichting, in een interview met MAP. Hij wijst erop dat de betrekkingen met de wereld-Marokkanen moeten worden geïnstitutionaliseerd en dat zij moeten worden opgenomen in de groei- en ontwikkelingsdynamiek van Marokko.

Lees ook: Commissie moet Marokkaanse diaspora betrekken bij ontwikkeling Marokko

Koning Mohammed VI is van plan "doeltreffende mechanismen voor sponsoring, advies en partnerschap" in te voeren om investeringen van wereld-Marokkanen aan te trekken. Dit om de moeilijkheden in verband met de administratieve procedures (14%) en het gebrek aan fiscale stimulansen (8,6%) waarop de wereld-Marokkanen wijzen, aan te pakken. Dit blijkt uit een enquête die de Hoge Commissie voor Planning (HCP) in 2020 heeft gepubliceerd. Volgens dit onderzoek heeft slechts 2,9% van de wereld-Marokkanen investeringsprojecten in Marokko uitgevoerd, voornamelijk in de vastgoedsector (40,7%), de landbouw (19%) en de bouw (16,6%). Marokko moet ook vertrouwen op de vaardigheden van wereld-Marokkanen, van wie er meer dan 400.000 een universitair diploma hebben.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team