Zoeken

In Marokko maakt microkrediet armer op middellange termijn

14 juni 2014 - 17:42 - Economie

┬ę

Een nieuw onderzoek van The Abdul Latif Jameel Poverty Action Lab (J-Pal) toont aan dat microkrediet op middellange termijn geen optie is in de strijd tegen armoede in Marokko.

Voor het onderzoek werd gekeken naar gezinnen die van een microkrediet gebruik hebben gemaakt en gezinnen die het zonder hebben geprobeerd. De eerst groep gaf de loonarbeid op om dankzij een microkrediet in allerlei kleine handels (textiel, vee) te investeren. Het onderzoek toont aan dat hun inkomsten hierdoor zijn gedaald. De tweede groep daarentegen bleef van een zekere stabiliteit genieten.

Het doel van J-Pal is een beeld te schetsen van de werkelijke impact van microfinanciering, dat werd ontworpen om een duurzame en gezonde ontwikkeling te garanderen. Maar volgens de Amerikaanse organisatie geeft microfinanciering op middellange termijn niet de verwachte resultaten.

Het onderzoek werd uitgevoerd in 162 Marokkaanse dorpen, verdeeld in twee categorie├źn: dorpen waar microkrediet werd aangeboden en anderen waar dat niet het geval was.

Het rapport van J-Pal spreekt een eerder rapport tegen van de Wereldbank over microkrediet in Bangladesh. Volgens de Wereldbank vermindert microfinanciering over een periode van 20 jaar de armoede en nemen persoonlijke uitgaven toe, maakt de huishoudens meer actief en leidt tot een toename van scholing.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team