14 juni 2014 - 17:42 - Economie
Een nieuw onderzoek van The Abdul Latif Jameel Poverty Action Lab (J-Pal) toont aan dat microkrediet op middellange termijn geen optie is in de strijd tegen armoede in Marokko.
Voor het onderzoek werd gekeken naar gezinnen die van een microkrediet gebruik hebben gemaakt en gezinnen die het zonder hebben geprobeerd. De eerst groep gaf de loonarbeid op om dankzij een microkrediet in allerlei kleine handels (textiel, vee) te investeren. Het onderzoek toont aan dat hun inkomsten hierdoor zijn gedaald. De tweede groep daarentegen bleef van een zekere stabiliteit genieten.
Het doel van J-Pal is een beeld te schetsen van de werkelijke impact van microfinanciering, dat werd ontworpen om een duurzame en gezonde ontwikkeling te garanderen. Maar volgens de Amerikaanse organisatie geeft microfinanciering op middellange termijn niet de verwachte resultaten.
Het onderzoek werd uitgevoerd in 162 Marokkaanse dorpen, verdeeld in twee categorieën: dorpen waar microkrediet werd aangeboden en anderen waar dat niet het geval was.
Het rapport van J-Pal spreekt een eerder rapport tegen van de Wereldbank over microkrediet in Bangladesh. Volgens de Wereldbank vermindert microfinanciering over een periode van 20 jaar de armoede en nemen persoonlijke uitgaven toe, maakt de huishoudens meer actief en leidt tot een toename van scholing.
Controverse rond Algerijnse scheidsrechter en Royal Air Maroc
Achraf Hakimi en Imaan Hammam in koppel?
België waarschuwt reizigers voor Marokko
Vader Lamine Yamal voor de rechter, dubbele rol in steekpartij
Fikse boete voor man die uitkering ontving tijdens vakantie in Marokko
Geen schaduw, wel palmbomen: kritiek in Marokko
Marokko kiest voor nieuw belastingstelsel
Royal Air Maroc floreert, Air Algérie blijft achter
Chinese auto-invasie in Marokko baart zorgen
Marokko’s kostelijke strijd om oogsten te redden
Russische diesel via Marokko naar Spanje gesmokkeld
Slim belasting besparen op je woning in Marokko
Emirates werft massaal cabinepersoneel in Marokko
Hollands groen verovert Marokko!