Zoeken

"Marokko is het meest gastvrije land ter wereld"

14 november 2023 - 15:00 - Marokko

©

De Franse journalist Antoine de Maximy, bekend van zijn wereldwijde reizen en de 20-jarige jubileumviering van zijn iconische programma "J’irai dormir chez vous" (Ik kom bij U slapen", bestempelt Marokko als "het meest gastvrije land ter wereld".

In een interview op Sud Radio afgelopen vrijdag deelde hij deze observatie. "Het meest gastvrije land? Nou, er is Marokko dat erg gastvrij is, maar ik spreek over het Marokko van 20 jaar geleden, want ik ben er sindsdien niet meer teruggekeerd," zei de Maximy. Hij bezocht het koninkrijk in het begin van de jaren 2000 tijdens het eerste seizoen van zijn programma, waarvan de aflevering in juli 2005 werd uitgezonden.

Lees ook: Fosfaat: kan Tunesië concurreren met Marokko?

De Maximy benadrukt dat hij ook in Vietnam uiterst gastvrij is ontvangen. "En dan is er Vietnam, waar ik enorm verrast was. Ik werd uitgenodigd op een manier die ik nog nooit had meegemaakt. Ik vroeg me zelfs af of de politie mij niet volgde, of dat het ministerie van toerisme mensen instrueerde om mij uit te nodigen, zo ongelooflijk was het!" De rugzakreiziger is onlangs teruggekeerd naar de voormalige Franse kolonie (1885-1946). De aflevering werd op 28 april 2023 uitgezonden.

Dit jaar viert Antoine de Maximy het 20-jarig bestaan van "J’irai dormir chez vous", gestart in 2003. Voor deze gelegenheid heeft hij een speciale aflevering gemaakt, die op vrijdag 10 november 2023 werd uitgezonden op RMC Découverte. In een interview met Ouest France vertelt hij hoe hij op het idee kwam om bij onbekenden over de hele wereld te gaan slapen en hen te filmen. "Het vloeide voort uit meerdere ideeën. Voordat ik ’J’irai dormir chez vous’ lanceerde, was ik cameraman, regisseur, geluidsman. Ik kon dus alleen een opname maken. Ik had tot dan toe alleen documentaires gemaakt over buitengewone expedities, bijvoorbeeld met mensen die met een onderzeeër 5000 meter diep doken of in een actieve vulkaan. Ik wilde portretten maken van gewone mensen," vertelt hij.

Lees ook: Journalist Nico Cantor overweldigd door Marokkaanse gastvrijheid

"Ik wilde ook mijn vrijheid terugvinden, onafhankelijk zijn, me ontdoen van de budgettaire beperkingen van deze spectaculairdere opnames. In mijn jeugd verwelkomden mijn ouders, die kunstschilders waren, soms gasten uit verre landen bij ons thuis. Ik wist dat het mogelijk was. Niet wetende hoe de show zou worden ontvangen, koos ik voor Mali, een exotisch en Franstalig land, om te beginnen. Ik was er kort daarvoor geweest en wist dat er een echte levensvreugde was, gastvrije en toegankelijke bewoners. Om het contrast tussen arme en rijke landen te laten zien, koos ik voor de tweede aflevering Quebec, en dat in de winter."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team