Zoeken

Fosfaat: kan Tunesië concurreren met Marokko?

30 april 2023 - 12:00 - Economie

©

Tunesië verkeert in een moeilijke financiële situatie en rekent op een hernieuwde fosfaatproductie om zijn economie nieuw leven in te blazen. Maar kan het land daarbij de concurrentie aangaan met wereldleider Marokko?

Tunesië was de vierde grootste fosfaatproducent ter wereld, maar is in tien jaar tijd naar de twaalfde plaats gezakt, ver achter de Verenigde Staten, China, Marokko, Jordanië en de Russische Federatie. Nu het land in een moeilijke financiële situatie verkeert wil het zijn productie verhogen om opnieuw in de wereldtop vijf te komen. "Ons goud zit onder de grond terwijl het land zich in een moeilijke financiële situatie bevindt. Deze situatie kan niet voortduren, hier moet een einde aan komen. Vooral omdat het Tunesische fosfaat een van de besten ter wereld is", zei president Kaïs Saied tijdens een vergadering van de Hoge Raad van Nationale Veiligheid.

Lees ook: Marokko overtreft VS in fosfaatproductie

De president is ervan overtuigd dat de inkomsten uit fosfaat een groot deel van de staatskas kunnen vullen, "genoeg om het herstel van onze economie te verzekeren zodat we niet verplicht zijn om van het buitenland te lenen", meldt L’Économiste. "Het is mogelijk om tien miljoen ton fosfaat per jaar te winnen, vooral omdat er verschillende onbenutte mijnen zijn", aldus het staatshoofd.

Lees ook: Waarschuwing voor excessief gebruik Marokkaanse fosfor

Volgens deskundigen kan deze ambitie gerealiseerd worden, op voorwaarde dat sterke fundamenten worden hersteld, alle eenheden op volle capaciteit werken en de problemen met betrekking tot het transport van fosfaat worden opgelost. De jaarlijkse fosfaatproductie zou 6,5 miljoen ton kunnen bereiken. Volgens de prognoses zou de productie in 2024 al 8 miljoen ton kunnen opleveren en in 2025 zelfs 12 miljoen ton.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team