Zoeken

Onvrede over woninghulp voor Marokkaanse diaspora

8 januari 2024 - 10:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Marokkanen die in het buitenland wonen kunnen net als inwoners van Marokko aanspraak maken op de nieuwe directe woninghulp. Dit besluit heeft online tot veel discussie en onvrede geleid, waarbij sommige internetgebruikers oproepen tot de uitsluiting van de Marokkaanse diaspora van het programma.

Per 5 januari blijkt dat 24% van de 7961 aanvragers voor de woninghulp in het buitenland wonenden Marokkanen zijn. Het nieuwe woninghulpprogramma, geïnitieerd door Koning Mohammed VI ter vervanging van het oude programma voor appartementen van 250.000 dirham, trekt vooral de aandacht van wereld-Marokkanen. Om in aanmerking te komen, mag men geen eigen woning in Marokko bezitten en niet eerder woninghulp ontvangen hebben. De inclusie van de Marokkaanse diaspora in dit programma heeft echter tot felle debatten geleid.

Lees ook: Woninghulp Marokko hit onder Marokkanen in het buitenland

Op sociale media uiten Marokkaanse internetgebruikers hun zorgen en kritiek. Sommigen stellen voor om Marokkanen die in het buitenland wonen uit te sluiten en om enkel de in Marokko woonachtige burgers te laten profiteren van de hulp. Anderen vrezen dat woningen gekocht door wereld-Marokkanen het zwarte marktsegment zullen voeden, wat zal leiden tot een toename van de huurprijzen. Het ministerie van Huisvesting stelt echter dat, eenmaal eigenaar, of men nu in Marokko woont of niet, het verboden is om de woning te verhuren of voor commerciële doeleinden te gebruiken. Marokkanen die in het buitenland wonen zijn verplicht de woning minimaal vijf jaar als hoofdverblijf in het koninkrijk te houden. Ze mogen de woning ook gratis ter beschikking stellen aan hun partner, ouders of directe nakomelingen.

Lees ook: Huisvestingshulp: programma gepresenteerd aan Marokkaanse diaspora

Op X zijn de reacties gemengd. "Dit is woninghulp voor de meest behoeftigen. Wereld-Marokkanen hierin opnemen lijkt het doel te omzeilen. Mensen zijn niet tegen het helpen van wereld-Marokkanen, maar tegen het misbruiken van hulp die voor anderen bedoeld is," merkt een gebruiker op. Een ander vraagt zich af of wereld-Marokkanen überhaupt economisch in aanmerking komen, aangezien deze hulp voor de allerarmsten bedoeld is. "Elke wereld-Marokkaan streeft ernaar ooit naar het koninkrijk terug te keren, vooral bij pensionering. Dus ik begrijp sommige commentaren eigenlijk niet," zegt een andere gebruiker.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team