Zoeken

Marokkaanse diaspora in de knel door hoge ticketprijzen

12 juni 2024 - 20:30 - Marokkanen in het buitenland

©

De hoge prijzen van boot- en vliegtickets baren Marokkanen die in het buitenland wonen zorgen. Kamerleden van verschillende fracties stelden hierover vragen aan minister Mohammed Abdeljalil van Transport en Logistiek.

De socialistische fractie kaartte in een vraag aan de minister de exorbitante prijsstijgingen aan en de eisen van de Marokkaanse diaspora om lagere tarieven van Europese luchtvaart- en rederijen. Abdeljalil erkende het probleem, wijzend op de wet van vraag en aanbod en de gestegen brandstofprijzen door de wereldwijde inflatie.

Lees ook: Marhaba 2024: chaos in haven Algeciras

De fractie van de Algemene Unie van Marokkaanse Werkers (UGTM) drong bij de minister aan op maatregelen om de ticketprijzen te verlagen. Ze benadrukten de lijdensweg van Marokkanen die hun vakantie en Eid ul-Adha met hun families in Marokko willen doorbrengen. "We mogen de Marokkaanse diaspora, die waardevolle diensten aan het koninkrijk verleent, niet blootstellen aan de wet van vraag en aanbod of aan beweringen dat deze markt is vrijgemaakt en dat we er geen controle over hebben", aldus de UGTM.

Mohamed Abdeljalil benadrukte dat Operatie Marhaba een prioriteit is voor zijn ministerie. Vorig jaar reisden 3,2 miljoen Marokkanen uit Europa naar Marokko tijdens Operatie Marhaba.

Lees ook: Royal Air Maroc: vliegtickets superduur, Marokkaanse diaspora protesteert

Om Operatie Marhaba 2024 te laten slagen, heeft de Mohammed V Stichting voor Solidariteit 24 opvangcentra geopend voor sociale bijstand en medische zorg aan de reizigers. 18 centra bevinden zich in Marokko, met name in de havens Tanger Med, Tanger Ville, Al Hoceima en Nador, op de luchthavens Casablanca Mohammed V, Rabat Salé, Oujda Angad, Nador Al Aroui, Agadir Al Massira, Fez Saiss, Marrakech Menara, Tanger Ibn Battouta, de rustplaatsen van Tanger Med en Mdiq en de grensovergangen Bab Sebta en Bab Melilia. De overige 6 zijn gelegen in havens in Italië, Frankrijk en Spanje.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team