23 juni 2024 - 07:00 - Economie
Volgens het Global Wind Energy Council (GWEC) is Marokko een van de potentiële koplopers op het gebied van offshore windenergie in Afrika. Dit blijkt uit het Global Offshore Wind Report 2024.
Voor het eerst benoemt het GWEC Marokko en Zuid-Afrika als markten om in de gaten te houden in de offshore windsector. "Marokko heeft een aanzienlijk potentieel en een regering die zich inzet voor de ontwikkeling van deze technologie in de regio," aldus het rapport. "De groei van windenergie op zee is nu veel meer dan een Europees, Chinees of Amerikaans verhaal, aangezien opkomende markten belangrijke stappen zetten om volwassen markten te worden."
Lees ook: Marokko wordt tweede grootste producent van windenergie in Afrika
Volgens GWEC-experts heeft Marokko gunstige natuurlijke omstandigheden voor windenergie. De zuidkust van het koninkrijk heeft een groot potentieel voor offshore windparken, met een gemiddelde windsnelheid van meer dan 10 meter per seconde, aldus het rapport. In Afrika is Marokko de koploper op het gebied van offshore windenergie, gevolgd door Zuid-Afrika, Tunesië, Egypte en Kenia.
"Offshore windenergie heeft als voordeel dat er geen obstakels zijn zoals op het land, waardoor er een betere regelmaat van de winden is op zee en de productie aanzienlijk hoger kan zijn dan op het land. De investering in offshore windenergie is bijna het dubbele van die op het land, met rendabiliteitsproblemen bij sommige projecten. Om transportproblemen op te lossen kan waterstof worden geproduceerd aan de voet van de windturbines en vervolgens worden afgevoerd."
Lees ook: Panne bij Noor Ouarzazate-zonnecentrale, 47 miljoen dollar verlies
"De gemiddelde bezettingsgraad van windenergie op land in Marokko varieert tussen 34% en 43%. De Marokkaanse windenergie op land is dus hoger dan die van offshore windenergie in Europa, wat niet wil zeggen dat we geen offshore windenergie nodig hebben," aldus Said Guemra, energie-expert. "Deze cijfers verklaren grotendeels het grote succes van Marokko op het gebied van waterstofproductie en de toekomstige concurrentiepositie van de productiekosten, die grotendeels afhankelijk zijn van windenergieproductie."
Guemra is van mening dat offshore windenergie voor Marokko interessant kan worden met een bezettingsgraad van 60% of zelfs 70%. "Er moeten studies worden uitgevoerd, met name in onze zuidelijke regio’s, om te begrijpen of er kansen zijn voor offshore windprojecten," voegt hij toe. "Deze optie is voorzien voor een aantal waterstofproductieprojecten in Dakhla, wat betekent dat investeerders de mogelijkheid van offshore windenergie niet uitsluiten. De eerste metingen zullen ons informeren over de mogelijkheden, maar de concurrentie tussen offshore windenergie en windenergie op land zal hevig zijn voor Marokko, dat al over uitstekende windenergiebronnen op land beschikt, en het zal moeilijk zijn om de dubbele investering te rechtvaardigen."
Lees ook: Marokko wordt wereldmacht in groene energie
Een professor in de natuurkunde en energie-expert is het hier niet mee eens: "Hoewel de vermelding van Marokko in dit prestigieuze rapport te verwelkomen is, is de technologie van offshore windenergie nog niet aan de orde van de dag vanwege de kosten en de prestatiewinst."
Golfstaten maken energiecentrale van Marokkaanse Sahara
Bekende Algerijnse schrijver: "Marokko is ook mijn land"
De val van ’Chikha Moulinex’, omstreden influencer in Marokko
Walid Regragui in Turkije
Vrouw gedood door wild zwijn in Marokko
Marokko heeft plan voor modernisering bussen en taxi’s
Golfstaten maken energiecentrale van Marokkaanse Sahara
Belgische groep opent hightech serre in Agadir
Koffieprijzen uit het dak in Marokko
China bevestigt opening gigafabriek in Marokko
Textielbedrijven ontvluchten Portugal voor Marokko
Bank Al-Maghrib: "Marokkaanse dirham sterker"
Marokko: olijfolieprijzen voor 2025
Marokkaanse groei zet Spanje onder druk