Zoeken

Marokko maakt robot om schorpioenengif op te vangen

14 februari 2022 - 19:40 - Marokko

©

Marokkaanse wetenschappers van de Hassan II Ben M’Sik Universiteit in Casablanca, hebben een robot (VES4-apparaat) ontworpen om gif uit schorpioenen te halen. Dit toestel is bedoeld voor farmaceutische laboratoria en industrieën die gespecialiseerd zijn in de ontwikkeling van geneesmiddelen en de productie van tegengif. Hierdoor kunnen nieuwe geneesmiddelen worden ontwikkeld voor de behandeling van aandoeningen als malaria en kanker.

Volgens Omar Tannan, een lid van het onderzoeksteam, kunnen vijfendertig schorpioenen tegelijk in de robot worden geplaatst. De robot is geprogrammeerd om een elektrische impuls te geven die elke schorpioen dwingt een druppel wit gif af te geven.

Lees ook: Marokko: ruim 30.000 schorpioenensteken per jaar

De geringe belasting van de impuls is niet schadelijk voor de schorpioenen, aldus Tannan. De gifdruppels worden opgevangen in een glazen buisje. "Dankzij het antenne- en vibratiesysteem dat de robot bestuurt, kunnen de verzamelde gifbolletjes gemakkelijker in de buisjes worden verzameld en verloopt het proces volledig geautomatiseerd", voegde hij eraan toe.

Lees ook: Marokko: jaarlijks veertigtal kinderen dood door schorpioensteken

"De bevordering van deze innovatie zal de overdracht van onderzoeksresultaten naar de productiesector mogelijk maken, waardoor deuren worden geopend naar financieringsmogelijkheden", aldus professor Anass Kettani, vice-voorzitter van de Hassan II-universiteit, belast met ondernemerschap en partnerschap, en de thesisleider achter de uitvinding van het robotsysteem. "De robot kan nu worden vervaardigd, maar er zullen verbeteringen en investeringen nodig zijn om hem van het laboratorium naar de markt te brengen", voegde hij eraan toe.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team