1 augustus 2021 - 18:17 - Marokko
In Marokko wordt elk jaar tijdens de zomerperiode een groot aantal schorpioensteken gemeld. Volgens cijfers van het antigif- en geneesmiddelenbewakingscentrum (CAPM) werden 26.000 schorpioensteken geregistreerd in 2019, waarvan 44 met dodelijke afloop. 95% van de dodelijke slachtoffers zijn kinderen.
Het CAPM meldt in een rapport dat er exact 26.819 schorpioensteken werden gemeld in 41 provincies in Marokko, waarvan 44 met een dodelijk afloop. Ook wordt aangegeven dat 70% van de vergiftigingsgevallen die werden geregistreerd, schorpioensteken betreft.
Lees ook: Speciale huisvesting voor Moulay Hassan bij universiteit Rabat
Volgens Rhizlane Oufkir, schorpioenspecialiste en coördinator van de nationale strategie tegen schorpioensteken van het CAPM, heeft het ministerie van Volksgezondheid in 2001 een nationale strategie ontvouwd om deze plaag te bestrijden. Het belangrijkste doel is een vermindering van het aantal steken en sterfgevallen. Zo werd onder meer een database opgericht met informatie over beten, sterfgevallen en andere gegevens over schorpioensteken in het koninkrijk, dit alles om het fenomeen in kaart te brengen.
In Marokko bestaan er volgens Oufkir een vijftigtal schorpioensoorten, waarvan twintig giftig zijn. Ze bevestigt ook dat vooral kinderen kwetsbaar zijn voor schorpioensteken. "Van de 44 overlijdens in 2019 waren er maar 2 of 3 volwassenen. We hebben daarom in 2006 al een overeenkomst gesloten met het ministerie van Onderwijs om jonge kinderen op school al bewust te maken van de gevaren van schorpioensteken en hen te leren wat ze moeten doen als ze gestoken worden.", aldus Rhizlane Oufkir.
Ook wetenswaardig is dat 70% van de steken in huis gebeuren en niet buiten. De meeste schorpioensteken worden tussen mei en september geregistreerd. De steden waar het grootst aantal schorpioensteken worden gemeld zijn Rhamna, Essaouira, Kelaat Sraghna, de regio’s Beni Mellal-Khenifra, Souss Massa, in Tiznit en Taroudant, en de regio Draa-Tafilalet, in Ouarzazate en Zagora
’Spookachtige’ voorouder van oude zeekrokodillen ontdekt in Marokko
José Manuel Albares: "Mohammed VI neemt nooit deel aan topontmoetingen"
Mislukte transfer Hakim Ziyech: uitleg van Luis Campos
Dode en tientallen gewonden bij verkeersongeval in Martil
Sensationele redding van Yassine Bounou (video)
Broertjes verdrinken in Taounate
’Spookachtige’ voorouder van oude zeekrokodillen ontdekt in Marokko
Dode en tientallen gewonden bij verkeersongeval in Martil
Broertjes verdrinken in Taounate
In beeld: hotel Robert de Niro in Marrakech
Smokkelaars profiteren van Operatie Marhaba
Zorgen over Britse gevangene in Marokko
Jonge Marokkanen vertrouwen leger en politie meer dan regering
Territoriale wateren: Marokko ziet af van unilaterale acties