Zoeken

Marokko: leningen en plan voor informele sector

10 oktober 2020 - 14:00 - Marokko

©

Er lijkt een oplossing te zijn voor de informele sector in Marokko. Doordat de werknemers of werkzaamheden niet zijn geregistreerd heeft deze sector een negatieve impact op de economie. Daarom moedigt de overheid mensen aan om zichzelf als zelfstandig ondernemer te registreren. Deze mogelijkheid bestaat al sinds 2015, maar is vrijwel onbekend of ontoegankelijk voor mensen die niet-geregistreerd werk doen.

Dit plan biedt een eenvoudig registratieproces aan. Er is geen administratieve rompslomp zoals bij het creëren van een bedrijf. De registratie wordt in drie stappen gedaan, met als doel het verkrijgen van een zelfstandigenkaart. De eerste vijf jaar zijn er financiële voordelen voor de zelfstandige. Inmiddels zijn er al 230.000 aanmeldingen geregistreerd eind juni van dit jaar.

De voordelen hiervan zijn belastingvermindering, vrijstelling van boekhouding, de mogelijkheid om de activiteit thuis te factureren en uit te oefenen. De categorieën en activiteiten die voor registratie in aanmerking komen, zijn talrijk. Daarbij kan je denken aan ambachtswerk en het aanbieden van administratief werk. Het verkrijgen van een zelfstandigenkaart is een uitweg om geen illegaal werk te doen. "Ik kan mijn creaties nu probleemloos onder de aandacht brengen en tonen op tentoonstellingen in heel Marokko", zegt modeontwerpster Zahia S.

De voorzitter van de ondernemersvereniging voor zelfstandigen is zeer positief over dit nieuwe systeem. "Zelfstandigen worden een mogelijkheid geboden om via een eenvoudig proces uit de informele sector te komen." Op deze manier kunnen zelfstandigen in aanmerking komen voor leningen die door organisaties of de overheid worden verstrekt aan startende bedrijven. Ook het opzetten van crowdfunding is op die manier makkelijk. Voor ondernemers die door de coronacrisis in de moeilijkheden zijn gekomen, zijn er speciale regels. Het belastingtarief voor ondernemers ligt momenteel tussen de 1,75 en 2 procent. Ook kunnen zelfstandigen een bedrag van ongeveer 1500 euro lenen van de bank zonder er rente over te betalen.

Op deze manier probeert de overheid de ondernemingsdynamiek in Marokko te stimuleren, onderstreept persdienst MAP.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team