Zoeken

Marokkaanse straatkinderen: een vergeten groep in deze tijden van pandemie

19 oktober 2020 - 16:00 - Marokko

©

Het zijn er duizenden, Marokkaanse kinderen zonder geboorteakte, zonder familieboekje en zonder identiteitskaart. Het aantal straatkinderen in Marokko neemt nog altijd toe. Ze leiden een onzichtbaar leven waardoor ze geen toegang hebben tot essentiële diensten zoals onderwijs of gezondheidszorg.

Het Spaanse bureau EFE constateert dat het gaat om zo’n 100.000 kinderen. Volgens Mustapha Ramid, Minister van Staat en Mensenrechten, werden er vorig jaar 91.474 niet-geregistreerde kinderen geïdentificeerd. Cijfers die naar boven moeten worden bijgesteld, aangezien nog steeds niet alle kinderen geïdentificeerd zijn, zegt Abdellah Soussi, president van Stichting Amane voor de bescherming van kinderen. Ook meldt hij dat veel volwassenen in Marokko zich in hetzelfde administratieve niemandsland bevinden.

Volgens Soussi komt één derde van de niet-geregistreerde kinderen uit de regio Rabat, Salé en Kenitra. "Overal waar sociale kwetsbaarheid is, zullen er veel niet-geregistreerde kinderen zijn", beklaagt hij zich. In het merendeel van de ongeregistreerde gevallen gaat het om kinderen die zijn geboren uit traditionele huwelijken, kinderen van alleenstaande moeders die geboren zijn na verkrachting of kinderen uit extreem arme gezinnen.

Ngo’s die actief zijn op het gebied van kinderbescherming vinden dat Marokko meer werk moet maken van de vermindering van administratieve procedures om de registratie van kinderen te versnellen.

De Marokkaanse regering lanceerde in 2017 een eerste campagne waardoor er in december 2018 een aantal van 53.418 kinderen in de burgerlijke stand is geregistreerd. De uitbraak van Covid-19 en de lockdown-maatregelen maakten een vroegtijdig einde aan de nieuwe nationale campagne voor de registratie van kinderen in de burgerlijke stand. Deze campagne werd in april 2019 gelanceerd, gelijktijdig met een gezamenlijk ministerieel comité en regionale commissies die dit probleem op moeten lossen, vertelt Soussi.

Bladna.nl