Zoeken

Prinses Lalla Joumoula stuurt boodschap aan Marokkaanse joden (video)

3 februari 2021 - 10:40 - Marokko

©

Prinses Lalla Joumoula Alaoui, de Marokkaanse ambassadeur in de Verenigde Staten, heeft op de internationale dag ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Holocaust, een speciale boodschap aan Marokkaanse joden verstuurt via sociale media.

In de video die de prinses op haar Twitter-account heeft gepost memoreert ze hoe Koning Mohammed V tijdens de periode van het Vichy-regime de 250.000 Marokkaanse Joden in bescherming heeft genomen.

"Er zijn geen Joden in Marokko. Er zijn alleen Marokkaanse onderdanen", verklaarde Mohammed V, die van 1927 tot 1957 de sultan van Marokko was en na de onafhankelijkheid van 1957 tot 1961 het koninkrijk heeft bestuurd als monarch. Een legendarische uitspraak die wordt gezien als de ultieme bevestiging van het vreedzame samenleven van joden en moslims in Marokko.

Het Vichy-regime dat tijdens de Tweede Wereldoorlog de dienst uitmaakte in Marokko en gelieerd was aan Nazi Duitsland, vaardigde in de oorlogsjaren twee anti-joodse wetten uit. De eerste werd op 31 oktober 1940 ingevoerd en de tweede op 5 augustus 1941. De wetten golden voor alle Marokkaanse joden, en iedereen die werd aangemerkt als jood volgens de nationaal-socialistische judenpolitik. Het ging bijvoorbeeld ook om Marokkanen die minstens drie joodse grootouders hadden.

De wet die op 31 oktober 1940 was ondertekend, werd vanaf 1 januari 1941 van kracht en zorgde ervoor dat alle joodse overheidsfunctionarissen hun baan verloren. Door het tweede decreet dat in 1941 werd ondertekend en hetzelfde jaar nog van kracht werd, werden Marokkaanse Joden gedwongen om zich terug te trekken in de joodse wijken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team