Zoeken

Marokko: moeilijk jaareinde voor banketbakkers

1 januari 2021 - 19:00 - Economie

©

Traditioneel is de eindejaarsperiode een tijd waarin banketbakkers hun kas flink kunnen spekken. Door de beperkende maatregelen die zijn ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan heeft de branche het dit jaar echter zwaar te verduren.

Onlangs heeft de Marokkaanse regering besloten om strengere beperkingen in te voeren uit de vrees dat de eindejaarsfeesten zullen leiden tot een nieuwe golf van besmettingen met het coronavirus. Zo is er een strikte avondklok ingevoerd en moeten alle cafés, winkels en winkelcentra om 20.00 uur hun deuren sluiten. In steden als Casablanca, Tanger, Marrakesh en Agadir zijn restaurants gevraagd om te sluiten tot de ergste dreiging achter de rug is.

Hierdoor moesten de banketbakkers in Marokko snel schakelen om alsnog aan de wensen van hun klanten te kunnen voldoen. De meesten van hen nemen alleen nog maar telefonisch bestellingen op en hebben een eigen bezorgdienst uit de grond gestampt. Sommigen hebben zelfs hun eigen e-commerce website gelanceerd, of hebben de bezorging uitbesteed aan bezorgplatforms, meldt persbureau MAP.

Nadia, werkt in een bekende franchise brood- en banketbakkerij in Rabat. Ze beaamt dat de maand die normaal gesproken extra geld in het laatje brengt, dit jaar wordt gekenmerkt door dalende verkopen. Omdat er geen grote feesten kunnen worden gehouden is de vraag naar lekkernijen gekrompen. Wel ziet ze een flinke toename van het aantal online bestellingen.

Amina is een van de weinige klanten die de moed heeft gehad om naar de winkel toe te gaan. Ze komt naar de bakkerij om taarten en andere zoetigheden te kopen om weg te geven aan vrienden en familie. "Dit is de tijd van het jaar waarin je jezelf wat lekkers gunt", zegt de moeder. Na een zwaar jaar als 2020 is het volgens haar belangrijk om toch wat plezier te beleven aan deze periode. "Het is erg belangrijk voor het moreel," zegt ze.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team