Zoeken

Marokko: minder filmproducties door coronavirus-pandemie

14 december 2020 - 15:00 - Cultuur

©

Het Marokkaans Filminstituut CCM kondigt aan dat de opbrengsten voor filmopnames dit jaar met 25% zijn gedaald.

Voor internationale opnames ligt het percentage nog hoger. Namelijk een verlies van vijftig procent. Dit komt voornamelijk door de wereldwijde gezondheidscrisis die is veroorzaakt door het coronavirus. De directeur van het CCM, Salim Fassi-Fihri, vertelt aan Médias24 dat er in de maand november een omzet is gedraaid van 550 miljoen dirham. Voor het hele jaar door komt het uit op een bedrag van 750 miljoen dirham. Dee directeur denkt dat de omzet in december niet omhoog zal gaan.

Er zijn dit jaar 250 filmopnames uitgevoerd in Marokko. In 2019 waren dat nog 344 opnames. Speelfilms zijn dit jaar het minst gedraaid. In 2019 waren dat er nog 22 en in dit jaar maar twaalf. Producties voor televisie doen het juist iets beter. De meeste producties waren al klaar voordat de pandemie uitbrak. 33 producties van de 39 waren al voltooid. Alleen het maken van tv-reclames kent een lichte daling. "De vraag naar televisieprogramma’s is door de pandemie alleen maar groter geworden," aldus de directeur.

Voor de producties die tijdens de maand Ramadan worden vertoond zijn de opnames al begonnen. Televisiezenders hebben volgens Fassi-Fihri besloten om de producties ondanks de pandemie voor te zetten.

Bladna.nl