Zoeken

Marokko-Israël: "Al 2 jaar succesvolle betrekkingen"

23 december 2022 - 16:00 - Marokko

©

Afgelopen dinsdag was het twee jaar geleden dat de betrekkingen tussen Marokko en Israël werden hervat. Een goede gelegenheid voor Alona Fisher-Kamm, waarnemend hoofd van het verbindingsbureau van Tel Aviv in Rabat, om de balans op te maken van deze toenadering.

Deze Israëlische diplomate trad na het schandaal met David Govrin in functie. Zij beschrijft een relatie die dagelijks wordt opgebouwd en die zeer goede perspectieven biedt. "Ik denk dat dit een heel goed begin is en ik zie het volgende jaar hoopvol tegemoet," zei ze.

Lees ook: Alona Fisher Kamm vervangt David Govrin in Marokko

Beide landen hebben akkoorden ondertekend en partnerschappen opgezet op het vlak van onderzoek, innovatie, toerisme, gezondheid, veiligheid en vele andere gebieden. Om de betrekkingen tussen Rabat en Tel Aviv in de toekomst nog te ontwikkeling, zijn er nog verschillende sectoren te verkennen. "We moeten de koers uitzetten in verschillende sectoren en gebieden, waaronder landbouw, water, cyberveiligheid en gezondheid. Dit zijn dossiers die voor beide landen van belang zijn," aldus Alona Fisher-Kamm aan Le360.

Ten aanzien van de handel benadrukte Alona Fisher-Kamm dat "het handelsvolume tussen Marokko en Israël 44,2 miljoen dollar heeft bereikt". En beide partijen blijven zich inspannen om de handel te laten opbloeien. De toeristische sector zag zijn inkomsten aanzienlijk stijgen dankzij de massale toestroom van Israëlische toeristen. Marokko streeft naar meer dan 200.000 Israëlische toeristen in 2023. Op cultureel gebied werden talrijke overeenkomsten ondertekend om de filmsector te ontwikkelen. Er werd ook een overeenkomst ondertekend tussen de Nationale Stichting van Musea (FNM) en de Internationale Raad van Musea in Israël.

Lees ook: Landbouw: Israël wil betere samenwerking met Marokko

Op het gebied van de veiligheid hebben beide landen talrijke maatregelen getroffen. "Te beginnen met het bezoek van de Israëlische politiecommissaris, generaal Yaakov Shabtai, aan Marokko in augustus. Met de overeenkomsten op militair gebied en de uitwisseling van ervaringen in de strijd tegen het terrorisme en de grensoverschrijdende georganiseerde misdaad, tonen beide landen hun wil om openlijk samen te werken. We zullen de komende twee jaar nog succesvoller zijn, op alle gebieden."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team