Zoeken

Marokko en Israël bezorgd over betrekkingen met Algerije

14 augustus 2021 - 19:00 - Marokko

©

Het hoofd van de Israëlische diplomatie, Yair Lapid, en zijn Marokkaanse ambtgenoot, uitten hun bezorgdheid over de rol die Algerije in de regio inneemt. Algerije zoekt toenadering tot Iran en voert campagne tegen de toelating van Israël als waarnemend lid van de Afrikaanse Unie.

In de marge van zijn bezoek aan Marokko, bespraken Yair Lapid en zijn ambtgenoot Nasser Bourita de betrekkingen tussen Algerije en de buurlanden in de regio. De twee ministers spraken over de rol die zij op diplomatiek niveau spelen en uitten de wens om de betrekkingen te verbeteren.

Lees ook: Algerije waarschuwt Marokko voor destabilisatie pogingen

Algiers veroordeelde zondag het besluit van de Afrikaanse Unie om Israël de status van waarnemer te verlenen in de pan-Afrikaanse organisatie en betreurde de ophef in de media over wat volgens hen een "non-event" is.

Wat betreft de Israëlisch-Palestijnse betrekkingen, herhaalde Lapid dat hij voorstander is van de oprichting van twee staten om het conflict op te lossen. Maar hij zegt "momenteel geen mogelijkheid te zien om verder te gaan op deze weg met het huidige Palestijnse leiderschap en de structuur van de Israëlische regering".

Lees ook: Abdelmadjid Tebboune negeert uitgestoken hand van Koning Mohammed VI

Nasser Bourita sprak van zijn kant de wens uit dat "de onderhandelingen worden hervat" om "tot een tweestatenoplossing te kunnen komen".

Bladna.nl