Zoeken

Algerije hekelt "gevaarlijk avonturisme" van Marokko

16 augustus 2021 - 19:40 - Marokko

©

Algerije heeft gereageerd op de verklaringen in Rabat van de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Yair Lapid. In de marge van zijn historisch bezoek aan Marokko heeft laatstgenoemde verklaard zich zorgen te maken over de rol die de oostelijke buur in de regio speelt, de toenadering van Algerije tot Iran en de campagne die het land voerde tegen de toelating van Israël als waarnemend lid van de Afrikaanse Unie.

In reactie op de "misleidende en kwaadwillige verklaringen van Marokko betreffende Algerije en zijn rol in de regio, alsmede zijn betrekkingen met een derde land", zegt de Algerijnse diplomatie dat dit om een "onbedoelde uitlating" gaat, waarvan de echte aanstichter niemand minder is dan Nasser Bourita, in zijn hoedanigheid van minister van Buitenlandse Zaken van Marokko.

Lees ook: Marokko en Israël bezorgd over betrekkingen met Algerije

Volgens Algerije weerspiegelt de verklaring "een nijpend verlangen om de nieuwe bondgenoot voor het Midden-Oosten mee te sleuren in een riskant avontuur dat gericht is tegen Algerije, zijn waarden en principiële standpunten. Dit gevaarlijke avonturisme is een formele verloochening van de zogenaamde uitgestoken hand die de Marokkaanse propaganda valselijk en vergeefs blijft verspreiden," aldus het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken.

"Het publieke manoeuvre waarvan de Maghrebijnse volkeren allemaal getuige zijn geweest, etaleert een suïcidale aanval, aangezien het hoofd van de Marokkaanse diplomatie op een slinkse en wanhopige manier de kwestie van dekolonisatie van de Westelijke Sahara wil verdraaien door de toevoeging van een nieuwe actor. Deze laatste is ook een militaire macht in het Midden-Oosten, die de duurzame vrede met het Palestijnse volk en het Arabische vredesinitiatief waaraan Algerije werkelijk gehecht is, blijft weigeren", zo besluit de Algerijnse diplomatie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team