Zoeken

In deze steden van Marokko zijn de prijzen gestegen

27 juli 2022 - 10:20 - Economie

©

Bij de consumentenprijsindex (CPI) is de opwaartse trend die reeds verscheidene maanden in Marokko wordt waargenomen, voortgezet. Eind juni was deze met 0,3% gestegen ten opzichte van de voorgaande maand, aldus de Hoge Planning Commissie (HCP).

Het is de vijfde opeenvolgende maandelijkse stijging, na verhogingen in februari (0,6%), maart (1,8%), april (1,8%) en mei (0,3%), verklaart de HCP in een persbericht.

Lees ook: Groenten en fruit: waarom stijgen de prijzen in Marokko?

Deze nieuwe tendens is het gevolg van een stijging met 0,5% van de index voor de non-foodsector en een daling met 0,1% van die voor de voedingssector, aldus het persbericht. Op maandbasis was de stijging van de CPI het gevolg van een stijging met 0,6% van het indexcijfer voor non-foodproducten en een daling met 0,2% van het indexcijfer voor voedingsmiddelen.

Tussen mei en juni van dit jaar zijn de voedselprijzen vooral gestegen voor "oliën en vetten" (2,7%), "melk, kaas en eieren" (2,1%), "mineraalwater, frisdranken, vruchten- en groentesappen" (0,8%) en "koffie, thee en cacao" (0,4%). Dalingen werden echter genoteerd voor "groenten", "vis en zeevruchten", "fruit" en "vlees". Bij de non-foodproducten stegen vooral de prijzen van brandstoffen (9,2 %), aldus de HCP.

Lees ook: In deze steden zijn de prijzen gestegen/gedaald

De prijzen stegen het sterkst in Meknes en Beni-Mellal (0,9 %), Casablanca en Marrakech (0,8 %), Tetouan en Laayoune (0,7 %), Agadir en Oujda (0,6 %) en Kenitra, Rabat, Guelmim en Settat (0,5 %), terwijl een daling werd geregistreerd in Fez (-0,7 %).

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team