Zoeken

In Marokko gestrande Israëliërs naar Tel Aviv vertrokken

15 mei 2020 - 13:20 - Marokko

©

Een groep Israëliërs die sinds de sluiting van de grenzen en het luchtruim in Marokko vastzaten, zijn op een vlucht met een tussenstop in Parijs, naar Tel Aviv teruggekeerd.

In totaal mochten 26 Israëliërs deze week Marokko verlaten. Het gaat om toeristen en Arabisch Israëlische zakenmensen die al ruim twee maanden in Marokko vastzaten.

Israel Hayom bericht dat hun repatriëring mogelijk werd gemaakt dankzij een samenwerking van Kamerlid Nir Barkat en de Amerikaanse miljardair Sheldon Adelson. De Amerikaans magnaat zorgde onder meer voor een privé jet.

De nationale veiligheidsraad zorgde daarnaast voor de nodige vliegvergunningen. "Het was een complex proces omdat Marokko geen diplomatieke betrekkingen heeft met Israël", zei Barkat tegen het medium. "De Marokkaanse autoriteiten hebben lange tijd geweigerd ons de nodige vergunningen te verlenen."

Een van de gestrande Israëliërs vertelde dat zodra het virus verscheen, "de Marokkaanse regering onmiddellijk alles afsloot" en dat "degenen die zonder toestemming probeerden te vertrekken werden gearresteerd". De man, die zijn gezin al drie maanden niet ha gezien, stelt meerdere keren vluchten te hebben geboekt, maar nooit toestemming te hebben gekregen om Marokko te verlaten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team