Zoeken

Hoe zal de repatriëring van gestrande Marokkanen gebeuren?

27 mei 2020 - 15:00 - Marokko

©

Marokko gaat zeer binnenkort zijn onderdanen die in het buitenland vastzitten sinds de sluiting van de grenzen en het luchtruim repatriëren. Ruim 31.800 Marokkanen zitten vast in het buitenland.

Een bron van het ministerie van Luchtvaart en de voorzitter van een regionale raad voor toerisme CRT, die beiden anoniem willen blijven, stellen dat de repatriëring van gestrande Marokkanen enkel op het groen licht van de regering wacht.

"De programmering van de terugkeer van onze medeburgers hangt enkel af van een besluit van de regering. Technisch gesproken kan deze operatie in een week tot maximaal een maand duren.", zegt een bron van het ministerie van Luchtvaart aan Medias24.

"Naargelang het aantal Marokkanen per land, zal Royal Air Maroc de nodige toestellen charteren om hen op te halen. Daarvoor zullen Boeings 737 met 100 tot 215 plaatsen of grotere toestellen zoals de Boeing 787 Dreamliner met 200 à 300 plaatsen worden ingezet." Volgens dezelfde bron zullen er maximaal 250 vluchten nodig zijn om alle Marokkanen te repatriëren.

Bij aankomst in Marokko zullen de douane en politieprocedures heel snel worden behandeld waarna de gestrande reizigers naar hun respectievelijke regio’s zullen worden gebracht met bussen van toeristische bedrijven. Daar zullen ze in hotels in quarantaine worden geplaatst, aldus de voorzitter van een regionale raad voor toerisme.

"Na op het coronavirus te zijn getest zullen mensen die zorgen nodig hebben, in het ziekenhuis worden opgenomen. De rest wordt in kleine groepen naar hotels gebracht." Om de hele operatie vlot te laten verlopen zullen de terugkeren in meerdere dagen of weken worden verricht.

"De hotels die door de ministeries werden geselecteerd hebben allen drie of vier sterren en gemiddeld tussen 100 en 180 kamers. In totaal zullen 100 à 200 hotels worden ingezet in heel Marokko."

Wetenswaardig is dat reeds een dertigtal hotels in Casablanca werden opgevorderd om het medisch personeel op te vangen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team