Zoeken

Marokko: de geprogrammeerde dood van bankloketten

3 juli 2021 - 15:40 - Economie

©

Tussen 2019 en 2020 is Marokko 45 bankkantoren kwijtgeraakt. Dit bewijst dat deze fysieke faciliteiten steeds meer aan belang inboeten in het Marokkaanse banklandschap, ten voordele van digitale diensten.

Twee van de drie bankmanagers zijn van mening dat het op fysieke filialen gebaseerde model binnen vijf jaar tot het verleden zal behoren. Dit blijkt uit een onderzoek van The Economist Intelligence Unit in opdracht van Temenos, de leverancier van banksoftware, waarin staat dat "65% van de leidinggevenden nieuwe technologieën zoals de cloud, AI en API’s, beschouwt als de trend die de komende vier jaar de grootste impact op de sector zal hebben, nog meer dan regelgeving en de veranderende eisen van klanten".

Lees ook: Marokko: elektronische transacties vanaf nu in de schoot van defensie

In 2018 dacht 35% er op die manier over, maar met de coronacrisis en de lockdowns die de wereld heeft gekend, zijn de veranderingen in de sector snel gegaan. Zo voorspellen acht van de tien respondenten dat in de toekomst het verschil zal zitten in de ervaring van de klant in plaats van de van producten. Dit leidt tot meer investeringen in technologie en strategische partners. Bovendien wil ongeveer de helft van de leidinggevenden dat hun bedrijf evolueert naar meer diverse ecosystemen, schrijft L’Economiste.

Daarnaast dwingt het systeem van "Open Banking" en de toegenomen concurrentie van nieuwe technologieën, de banken om hun bedrijfsmodellen te herzien. Velen willen nu "digitale ecosystemen ontwikkelen die hun klanten meer maatwerk en gevarieerde ervaringen bieden door gebruik te maken van de kracht van cloud, SaaS en AI", aldus Kanika Hope, strategisch directeur bij Temenos. Daarnaast kiezen bankiers in Afrika en het Midden-Oosten meer voor beheersing van digitale marketing, modernisering van kernverwerkingssystemen, ontwikkeling van klantervaring, en kosteninzet en -optimalisering.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team