Zoeken

Marokkanen willen van Franse straatnamen af

10 maart 2023 - 15:00 - Marokko

©

De parlementaire fractie van de Istiqlal-partij heeft de minister van Binnenlandse Zaken gevraagd om de Franse namen van de straten te verwijderen en te vervangen door namen van Marokkaanse figuren.

In een context van spanningen tussen Frankrijk en Marokko, heeft de parlementaire fractie van de Istiqlal-partij in het Huis van Afgevaardigden opgeroepen tot "het schrappen van namen met Franse koloniale connotaties, die zijn gegeven aan boulevards, straten, pleinen en verkeersaders in verschillende steden". Ze moeten worden vervangen door namen van Marokkaanse figuren uit het verzet, cultuur, politiek en kunst, meldt het dagblad Al Akhbar.

Lees ook: Hoe Frankrijk en Spanje Marokko hebben gekoloniseerd

De parlementsleden haalden in hun schriftelijke vraag aan de minister van Binnenlandse Zaken het voorbeeld van Casablanca aan, waar "de Residerende Generaal van Frankrijk in Marokko, maarschalk Lyautey, de transformatie van de economische hoofdstad leidde door de Franse beschaving, cultuur en symbolen op te dringen en boulevards, straten en pleinen Franse namen te geven".

Lees ook: Marokko-Frankrijk: betrekkingen "zijn vriendschappelijk noch goed"

De partij stelt voor om "de namen van boulevards en straten te veranderen en de Franse sporen te wissen die gegraveerd staan in de slagaders van de economische hoofdstad van het land". De nieuwe namen van deze boulevards, straten, pleinen en verkeersaders, moeten volgens de Istiqlal worden ontleend aan het repertoire van de Marokkaanse geschiedenis, om "de waarden van patriottisme te consolideren, het nationale geheugen te bewaren, hulde te brengen aan Marokkaanse symbolen en historische gebeurtenissen in herinnering te brengen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team