Zoeken

Mohammed VI en Emmanuel Macron: spanningen vergeten

23 maart 2024 - 10:00 - Marokko

©

De betrekkingen tussen Marokko en Frankrijk zijn de laatste jaren gespannen. Algiers, de rivaal van Marokko, en de kwestie van de Sahara zorgden voor onrust. Maar nu wil de Franse president Emmanuel Macron de bladzijde omdraaien en samen met Koning Mohammed VI een nieuw hoofdstuk beginnen.

"Frankrijk en Marokko delen een gemeenschappelijk lot", zei de Franse ambassadeur in Marokko, Christophe Lecourtier. De twee landen staan voor grote uitdagingen op het gebied van economische integratie, concurrentiepositie en gedeelde welvaart. "We bevinden ons op een belangrijk moment in onze relatie", aldus Lecourtier.

Lees ook: Lalla Asmae, Lalla Hasna en Lalla Meryem in Parijs met vrouw Franse president (foto)

De sleutel tot verbetering ligt volgens de ambassadeur in het versterken van de menselijke banden. "We hebben veel gemeen", zei hij. "In de context van de nieuwe globalisering hebben we geen andere keuze dan samen te werken."

Lecourtier is ervan overtuigd dat Europa, en met name Frankrijk, baat heeft bij een sterke band met Marokko. "De concurrentiepositie van Frankrijk hangt vandaag de dag grotendeels af van de investeringen in Marokko", zei hij. "Deze samenwerking is niet langer gebaseerd op onderaanneming, maar op co-creatie."

De ambassadeur prees de troeven van Marokko. "De infrastructuur, stabiliteit, kwaliteit van de bevolking, energieresources en geografische ligging van Marokko maken het een winnende formule", aldus Lecourtier. "Er is geen alternatief."

Lees ook: President Macron bereidt officieel bezoek aan Marokko voor

Lecourtier is optimistisch over de toekomst van de bilaterale relatie. "We moeten deze dynamische band versterken voor het geluk en de gedeelde welvaart van onze volkeren", besloot hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team