Zoeken

Marokko gaat families Syriëgangers repatriëren

30 december 2019 - 13:40 - Marokko

©

Marokko gaat in de komende weken 280 vrouwen 391 kinderen van Marokkaanse jihadstrijders uit Turkije terughalen. De Marokkaanse en Turkse autoriteiten bereiden samen hun repatriëring voor.

Hespress bericht dat Turkije sinds enkele maanden druk bezig is met de uitzetting van buitenlandse Syriëgangers en hun gezinnen die gevangen werden genomen. Onder hen bevinden zich honderden Marokkanen.

Abdelhak Khiame, baas van de antiterrorisme politie BCIJ, had in oktober al laten weten dat familieleden van Marokkaanse terroristen geen criminelen waren en dus niet moesten worden gestraft. In de afgelopen jaren vertrokken 1659 Marokkanen naar Daesh, waarvan 742 bij gevechten omkwamen.

Volgens Abdelilah al-Khodari, bekende mensenrechtenactivist, is de "Marokkaanse staat moreel en wettelijk verplicht om zijn kinderen terug te halen, ondanks de misdaden die ze hebben gepleegd.". Wel moet Marokko al hun bewegingen in het oog houden "om zich ervan te verzekeren dat hun extremistische gedachtegoed geen invloed heeft" op de rest van de bevolking.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team