Zoeken

Marokko zal vrouwen Syriëgangers niet vervolgen

31 oktober 2019 - 16:50 - Marokko

©

Marokkaanse vrouwen van jihadstrijders die in Syrië en Irak voor de terroristische organisatie Daesh hebben gevochten, zullen bij hun terugkeer in Marokko niet worden vervolgd.

Het besluit van Marokko om deze vrouwen met rust te laten werd begin deze week door Abdelhak Khiame, baas van de antiterreurpolitie BCIJ bevestigd.

In totaal betreft de maatregel 280 Marokkaanse vrouwen die met strijders van Daesh in Syrië en Irak getrouwd zijn. Het merendeel van deze vrouwen heeft kinderen. In totaal wordt geschat dat 391 kinderen samen met hun moeder naar Marokko zullen terugkeren.

"We zullen ze niet vervolgen na hun terugkeer, simpelweg omdat ze niet aan gevechten hebben deelgenomen. Ze volgden hun Marokkaanse echtgenoten enkel om gezinsredenen.", aldus Khiame.

Volgens gerechtelijke bronnen in Marokko vertrokken 1659 Marokkaanse mannen naar Daesh in de afgelopen jaren. 1060 van hen namen effectief deel aan gevechten en 742 kwamen om het leven tijdens deze gevechten. Ook lukte het 260 strijders om naar Marokko terug te keren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team