Zoeken

Marokko overspoelt Nederland met paprika na succes met tomaten

7 juni 2023 - 11:00 - Economie

©

Na de Europese tomatenmarkt te hebben veroverd, bevestigt Marokko steeds meer zijn positie als exporteur van paprika, met een toename van 45% van de export naar Europa in de afgelopen jaren.

Dankzij een gunstig klimaat en geavanceerde landbouwinfrastructuur, heeft Marokko zich opgeworpen als Afrikaans leider in serre-oppervlakte, waardoor het koninkrijk het hele jaar rond paprika’s kan produceren.

Lees ook: Marokkaanse tomaat: de nieuwe nachtmerrie van Europese producenten

De export begint meestal tussen januari en maart. In het eerste kwartaal van dit jaar heeft het koninkrijk al 56.000 ton paprika geëxporteerd, wat een uitstekende start van de campagne betekent volgens EastFruit.

De Europese markt is de belangrijkste bestemming voor Marokkaanse paprika’s, met Spanje en Frankrijk bovenaan, die samen 65% van de markt vertegenwoordigen. Duitsland en Nederland zijn ook regelmatige importeurs. Daarnaast is een aanzienlijk deel van de export bestemd voor Afrikaanse landen, zoals Mauritanië.

Lees ook: Veel vraag naar Marokkaanse groenten en fruit in Europese supermarkten

De export van Marokkaanse paprika naar het Verenigd Koninkrijk groeide in de afgelopen jaren ook sterk, met name na de Brexit, die het land ertoe aanzette zijn leveranciers buiten de Europese Unie te diversifiëren. In twee jaar tijd is de Marokkaanse export naar het Verenigd Koninkrijk vertienvoudigd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team