Zoeken

Hoe komt Marokko uit de lockdown?

22 april 2020 - 21:20 - Marokko

©

Marokko zal geleidelijk aan de maatregelen versoepelen om het land uit de lockdown te helpen. Dat verklaarde minister Khalid Ait Taleb van Gezondheid in het parlement.

"Het einde van de lockdown op nationaal niveau zal geleidelijk aan gebeuren, aangezien de epidemiologische situatie stabiel is, maar van regio tot regio verschilt.", verklaarde de bewindsman, die een mondelinge vraag van de oppositie beantwoordde over de "proactieve en operationele maatregelen in de strijd tegen het covid-19".

Khalid Ait Taleb herinnerde eraan dat Casablanca-Settat de meest getroffen regio blijft, gevolgd door Marrakech-Safi. In de regio Tanger-Tetouan-Al Hoceima werden heel recent nieuwe haarden ontdekt.

Volgens de bewindsman stijgt het aantal analyses die door erkende laboratoria worden verricht heel snel en worden alle mensen die in contact waren met coronapatiënten systematisch getest. Het aantal testen bereikt nu 2000 per dag en zullen in de komende weken nog stijgen met het gebruik van "snelle testen".

De minister liet ook weten dat het sterftecijfer in Marokko onder 5 procent ligt, maar dat iedereen waakzaam moet blijven om de situatie stabiel te houden en de epidemie geleidelijk aan te remmen. "Ondanks de moeilijkheden stabiliseert de epidemiologische situatie, wat niet betekent dat we de strijd tegen het coronavirus hebben gewonnen. Dat is ook de reden waarom de noodtoestand van kracht blijft", aldus Aït Taleb.

Bladna.nl