Zoeken

Tekort aan groenten: Belgische supermarkten te afhankelijk van Marokko

25 februari 2023 - 23:00 - Wereld

©

Belgische supermarkten worden geconfronteerd met een tekort aan bepaalde groenten en fruit. Ze hebben moeite om zich te bevoorraden in Marokko, Spanje en Turkije.

De Belgische supermarkten lijden onder hun afhankelijkheid van Spanje, Marokko en Turkije. "Net als andere supermarkten hebben we problemen met de bevoorrading van bepaalde producten die in het zuiden van Spanje en Noord-Afrika worden verbouwd", aldus een woordvoerder van de winkelketen Asda. De oorzaak van deze problemen is de verstoring van de oogst in deze regio’s. "Moeilijke weersomstandigheden in Zuid-Europa en Noord-Afrika hebben de oogst van sommige groenten en fruit, waaronder tomaten en paprika’s, verstoord", bevestigt Andrew Opie, een functionaris van de handelsfederatie BRC.

Lees ook: Hoge groenteprijzen dwingt Marokko tot verlaging export

Deze situatie dwingt sommige supermarkten om de installatie van nieuwe fabrieken uit te stellen. "Veel producenten hebben er ook voor gekozen om de oprichting van nieuwe fabrieken uit te stellen in plaats van ze later met verlies te verkopen. Dit geldt vooral voor tomaten, komkommers, aubergines, paprika’s en aardbeien. De consument voelt dit in zijn portemonnee: wanneer het aanbod afneemt, stijgt de prijs", legt Nele Kempeneers van de Boerenbond uit aan Het Nieuwsblad.

Bladna.nl