Zoeken

Marokko krijgt 1,86 miljard van EU voor ontwikkeling

8 december 2013 - 15:38 - Economie

©

Marokko heeft deze week een donatie van 1,86 miljard dirham van de Europese Unie ontvangen. Het geld moet dienen voor ontwikkelingsprojecten.

De overeenkomst werd ondertekend door de Marokkaanse minister van Economie en Financiën Mohammed Boussaid en de EU-ambassadeur in Marokko Rupert Joy.

De donatie werd als volgt verdeeld:

 programma Hakama (4 jaar) voor het beheer van publieke financieringen en de ontwikkeling van de openbare dienst: 841 miljoen dirham
 baancreatie en de ontwikkeling van kleine en middelgrote bedrijven (3 jaar): 447 miljoen dirham
 strijd tegen analfabetisme (4 jaar): 391 miljoen dirham
 ontwikkeling van de landbouwsector (4 jaar): 180 miljoen dirham

Marokko is, volgens cijfers van begin 2013, de eerste bestemming van EU-steun in de Zuid Mediterrane regio. Het geld gaat hoofdzakelijk naar sociale en economische ontwikkeling, milieubescherming en de verbetering van de justitie en de mensenrechten.

Eind 2008 werd Marokko een "gevorderde status" toebedeeld door de Europese unie. Marokko is daarom meer dan een bondgenoot, maar minder dan een lidstaat.

In februari 2012 beloofde de EU aan Marokko een "advanced status programma" van 2 miljard dirham te financieren. Het doel is de geleidelijke integratie van Marokko op de EU-markt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team