Zoeken

Marokko: eigendommen en bankrekeningen van parlementsleden in beslag genomen

25 februari 2024 - 14:00 - Marokko

©

In Marokko zijn de rechtbanken begonnen met het overdragen van dossiers van burgemeesters en parlementsleden die veroordeeld zijn voor verduistering, aan de nieuwe kamers voor witwasmisdaden.

Deze kamers hebben de afgelopen weken meerdere verdachten veroordeeld tot gevangenisstraffen en de inbeslagname bevolen van hun eigendommen en bankrekeningen verworven of geopend na 3 mei 2007, de datum waarop de wet ter bestrijding van witwassen van geld in werking trad.

Lees ook: Parlementariër uit Taounate verdacht van ernstige financiële misdaden

Al Akhbar vernam van gerechtelijke bronnen dat parlementsleden en burgemeesters die al veroordeeld zijn voor verduistering binnenkort voor deze kamers zullen verschijnen en hun bezittingen en die van hun echtgenotes en kinderen in beslag zullen worden genomen.

Het aantal corruptiezaken dat door de kamers die belast zijn met financiële misdaden wordt behandeld, is in 2023 gestegen, meldt de procureur des Konings bij het Hof van Cassatie, El Hassan Daki. Hij preciseert dat het parket 14 rapporten van de Rekenkamer en vier rapporten van ministeries en openbare instellingen heeft ontvangen. De dossiers over witwasmisdaden zijn de afgelopen twee jaar ook toegenomen, de periode waarin de GAFI (Financial Action Task Force) Marokko van de "grijze lijst" heeft gehaald.

Lees ook: Twintigtal Marokkaanse parlementariërs verdacht van financiële misdrijven

"Het Openbaar Ministerie heeft zich aangesloten bij de nationale strategie ter bestrijding van witwasmisdaden en aanverwante misdaden. Deze strategie is gebaseerd op de aanbevelingen van de Middle East and North Africa Financial Action Task Force (GAFIMOAN) in het licht van de gezamenlijke evaluatie waaraan ons land is onderworpen", aldus El Hassan Daki.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team