Zoeken

Twintigtal Marokkaanse parlementariërs verdacht van financiële misdrijven

22 januari 2024 - 20:30 - Marokko

©

In Marokko staan momenteel een twintigtal parlementsleden onder juridisch toezicht op verdenking van diverse financiële misdrijven zoals valsheid in geschrifte, machtsmisbruik en verduistering van publieke fondsen.

Al Akhbar meldt dat de betrokken parlementariërs posities als gemeentevoorzitter bekleden of deze functies in het verleden hebben vervuld.

Lees ook: Kamerlid Marokko en medeplichtigen vervolgd voor verduistering

Het onderzoek wordt geleid door de Koninklijke Gendarmerie, de BNPJ en regionale politie-eenheden gespecialiseerd in financiële misdrijven. De procureur-generaal heeft instructies gegeven aan de koninklijke aanklagers bij de rechtbanken in Marrakech, Casablanca, Rabat en Fez om grondig en snel onderzoek te doen naar deze zaken, waarbij sommige onderzoeken al een jaar gesloten zijn.

De vertraging in de behandeling van deze zaken wordt deels toegeschreven aan het feit dat sommige parlementariërs niet reageren op oproepen voor gerechtelijk onderzoek of politieverhoor, onder het mom van medische certificaten. Ironisch genoeg worden deze parlementsleden regelmatig gezien bij parlementszittingen en officiële bijeenkomsten.

Lees ook: Zoon Marokkaans Kamerlid krijgt doodstraf

In 2023 stuurde de Rekenkamer veertien rapporten over corruptiezaken naar de openbare aanklager, twee keer meer dan in 2022. Deze rapporten zijn doorgestuurd naar de bevoegde rechtbanken. In dezelfde periode ontving het openbaar ministerie ook vier rapporten van de inspectiediensten van verschillende ministeries, die aanleiding gaven tot onderzoeken naar corruptie en verduistering van publieke fondsen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team