Zoeken

Marokko: ecologen verzetten zich tegen invasie Amerikaanse palmbomen

20 oktober 2023 - 13:00 - Marokko

©

In Marokko roepen ecologen op om een einde te maken aan de "anarchistische aanplanting" van palmbomen van Amerikaanse oorsprong en pleiten voor een "doordacht herbebossingsbeleid in ruimtelijke ordening".

"We hebben lokale boomsoorten uitgerukt" om ze te vervangen "door Amerikaanse variëteiten zoals de Washingtonia of de ’beldi’-palm in openbare pleinen en straten", bekritiseert "Maroc Environnement 2050" in een nieuwe protestcampagne. Als gevolg hiervan is Casablanca "het arboretum van de Californische palm geworden, ondanks de moeilijke aanpassing aan de Atlantische kust, zoals de zeedijk van Ain Diab, maar ook in Rabat, Larache, Kenitra, Fez en Meknes", meldt de beweging. De milieuactivisten betreuren deze situatie omdat "verschillende regio’s van het koninkrijk een ecologische identiteit" hebben die bewaard moet worden, "zoals de argan in de Souss Massa-regio" en "de coniferen in de regio Tanger-Tetouan-Al Hoceima".

Lees ook: Marokko investeert 105 miljard dirham in oases

"De kwestie van herbebossing was al van vitaal belang lang voordat we begonnen te praten over klimaatverandering. Het is belangrijk om te weten dat 80% van de Marokkaanse bodem droog of semi-droog is en slechts 20% van de bodem vochtig is," legt de organisatie uit. "De boom vervult functies die de palmboom niet kan vervullen, zoals het bieden van schaduw in de stad tijdens hittegolven en droogte, evenals ecologische diensten zoals het absorberen van koolstofdioxide, het produceren van zuurstof en het behoud van biodiversiteit."

Lees ook: Marrakech verliest geleidelijk zijn palmbomen

Het is niet de eerste keer dat "Maroc Environnement 2050" in strijd gaat tegen de willekeurige aanplant van palmbomen buiten oasegebieden. In september 2022 werd er een online petitie gestart om "de betrokken ministeriële afdelingen" op te roepen in te grijpen om dit soort beplanting te stoppen, meldt Al Ahdath Al Maghribia. De beweging stelt voor om deze palmbomen te vervangen "door bomen die geschikt zijn voor elke regionale omgeving, volgens een duurzaam visueel plan".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team