Zoeken

Marokko nadert derde coronagolf

15 april 2021 - 18:20 - Marokko

©

Ondanks de talrijke voorzorgsmaatregelen, zeggen epidemiologen en andere gezondheidsdeskundigen dat Marokko aan het begin staat van een derde golf van besmettingen met het coronavirus. Deze zou ook nog eens dodelijker kunnen zijn vanwege de Britse variant die steeds vaker opduikt. Op de digitale wetenschappelijke conferentie, georganiseerd door dokter Abdelkrim Al-Khatib van de Stichting voor Denken en Studies, riepen vele deskundigen Marokkanen op om waakzaam te zijn en de preventieve maatregelen te blijven naleven.

Mohamed Amine Berraho, hoogleraar epidemiologie aan de faculteit Geneeskunde en Farmacie van Fez en lid van het technisch en wetenschappelijk comité, was één van de prominente professoren die deze digitale conferentie hebben geleid. Volgens hem moet Marokko zich voorbereiden op het ergste als er niet wordt ingegrepen. "Zes weken lang is het reproductiecijfer onder de 1 gebleven. Maar de laatste drie weken heeft het zich boven de 1 gestabiliseerd om uit te komen op 1,1. Dit betekent dat de epidemiologische situatie dynamisch is. Het aantal gevallen neemt toe. We staan aan het begin van een derde golf," meldt Medias24.

Ahmed Rhassane El Adib, hoogleraar anesthesie en intensive care van het Universitair Ziekenhuis Mohammed VI in Marrakech, zei dat de gegevens waarover de gezondheidsdiensten beschikken aantonen dat de curve van besmettingen weer op gang is gekomen. "Als we in hetzelfde tempo doorgaan, hebben we maar vier weken nodig om een gemiddelde van 7000 tot 10.000 gevallen per week te bereiken. In zes weken, zullen we 12.000 tot 15.000 gevallen per week bereiken. We zouden dus een gemiddelde van 2000 gevallen per dag kunnen bereiken, waarvan 100 tot 200 ernstige gevallen per dag. Over tien dagen zullen alle beschikbare ic-bedden vol liggen," bevestigde professor Berraho.

Volgens de deskundigen is de snelheid waarmee de Britse variant terrein wint, zorgwekkend. "In Marokko zijn we begonnen met één enkel gediagnosticeerd geval, om naar een twintigtal te gaan en daarna naar 70 gevallen. En volgens de laatste gegevens zijn er meer dan 115 gevallen gediagnosticeerd in zeven regio’s van Marokko," zei professor Berraho. Hij benadrukt dat "de variant binnen vier tot zes weken het overheersende virus zal worden dat in Marokko circuleert. Het zal tussen 50 en 60% van de geregistreerde gevallen vertegenwoordigen".

Als één van de voorgestelde oplossingen om de dreigende situatie te bezweren, stelden de sprekers voor om werk te maken van controle- en monitoringsmaatregelen. Dit betekent dat er meer screening-tests moeten worden uitgevoerd en dat er strenger moet worden toegezien op de naleving van preventieve maatregelen. De voortzetting van de vaccinatiecampagne is van essentieel belang. "De burger, waar hij ook is, moet weten waar hij heen moet als hij ziek wordt. Het zorgpad is niet duidelijk voor de burger. We hebben de deelname en lokale betrokkenheid van alle sectoren nodig, privé, openbaar, zelfs buiten de gezondheidssector, om de diagnose en behandeling sneller te laten verlopen," concludeerde Ahmed Rhassane El Adib.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team