Zoeken

Coronavirus: nieuwe gevallen en reproductiegetal gedaald in Marokko

2 mei 2021 - 19:00 - Marokko

©

In de afgelopen twee weken is het aantal Marokkanen dat besmet is geraakt met het coronavirus met 4,2% gedaald. Hieruit blijkt dat het navolgen van de beperkende maatregelen zijn vruchten afwerpt.

Het hoofd van de afdeling overdraagbare ziekten, epidemiologie en bestrijding van ziekten, Abdelkrim Meziane Bellefquih, maakte tijdens de presentatie van het tweemaandelijkse rapport van de epidemiologische situatie in Marokko bekend dat het aantal positieve gevallen de afgelopen week is gedaald met 4,2%. Deze daling volgt op zeven weken waarin het aantal besmettingen alleen maar toenam. Het lijkt erop dat de goede naleving van de maatregelen verantwoordelijk is voor de terugloop in het aantal Marokkanen dat besmet raakt.

De regio’s waar een daling van het aantal positieve gevallen is waargenomen zijn: Fez-Meknes (-60%), Guelmim-Oued Noun met (-50%), Beni Mellal-Khenifra (-35,5%), Tanger-Tetouan-Al Hoceima (-31,5%), Marrakech-Safi (−11%), Souss-Massa (-8,3%), Rabat-Salé-Kenitra (−8,3%) en Casablanca-Settat (−6,5%). In de regio’s Dakhla-Oued Eddahab (+135%), Draa-Tafilalet (+61,50%), Laayoune-Sakia El Hamra (+44%) en Oriental (+ 25%) nam het aantal besmettingen juist toe.

Het aantal actieve gevallen is echter wel toegenomen. Twee weken geleden waren er 4736 gevallen tegen een aantal van 5109 op maandag 26 april, een stijging van 8%. Op dezelfde dag werd er ook een daling van het aantal corona-patiënten op de intensive care afdelingen van 12,2% geregistreerd. Het reproductiegetal, dat weergeeft hoe snel het virus zich verspreidt, ligt momenteel op 0,95. Elk getal onder de 1 is gunstig om het coronavirus onder controle te krijgen.

Volgens Bellefquih is de epidemiologische situatie in Marokko verbeterd, maar is het belangrijk dat Marokkanen zich aan de regels blijven houden. Ook kondigde hij aan dat er op maandag 26 april een levering van het Chinese Sinopharm-vaccin binnen is gekomen. Dit moet de landelijke vaccinatiecampagne vooruit helpen nu de leeftijdsgroep van mensen tussen de 55 en 60 jaar aan de beurt is om gevaccineerd te worden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team