Zoeken

Marokko: demonstraties tegen militaire overeenkomst met Israël

2 december 2021 - 17:40 - Marokko

©

De ondertekening van de militaire overeenkomst tussen Marokko en Israël die vorige week plaatsvond tijdens het bezoek van Benny Gantz aan Rabat, blijft de gemoederen van pro-Palestijnse Marokkanen bezighouden. Ze organiseerden demonstraties in verschillende steden van het koninkrijk.

Honderden Marokkanen hebben gehoor gegeven aan de oproep van het Marokkaans Nationaal Front voor de Steun aan Palestina, om te demonstreren tegen de normalisering van de betrekkingen met Israël en de recente ondertekening van het militair akkoord tussen beide landen. De protesten gingen in meerdere Marokkaanse steden door.

Lees ook: Marokko en Israël versterken militaire samenwerking

Tijdens een tweedaags bezoek aan Rabat op 27 en 28 november, hebben de Israëlische minister van Defensie, Benny Gantz, en zijn Marokkaanse ambtgenoot, Abdellatif Loudiyi, een memorandum van overeenstemming over militaire samenwerking ondertekend. Dit nieuwe partnerschap voorziet in een samenwerking tussen de twee landen op het gebied van inlichtingen, militaire industrie, opleiding (gezamenlijke oefeningen tussen de Royal Armed Forces en Tsahal, de Israëlische defensie- en veiligheidsdiensten) en wapenverkoop.

Lees ook: Marokko en Israël willen een militaire basis opzetten bij Melilla

De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie heeft de ondertekening van deze overeenkomst veroordeeld. Ze beschouwt deze als "een aanval op de nationale veiligheid van de Oemma, een schending van de beginselen van de Arabische topconferenties, de Arabische consensus en het Arabische vredesinitiatief". Hamas-woordvoerder Sami Abu Zahri veroordeelde op Twitter ook de militaire overeenkomst tussen Marokko en Israël, oordelend dat die "schadelijk is voor de regio".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team