Zoeken

Marokko: flinke daling belastinginkomsten

2 november 2020 - 12:20 - Economie

©

Volgens de vooruitzichten van de begrotingswet (PLF) gaan de belastinginkomsten van Marokko in 2021 aanzienlijk omlaag. De belangrijkste oorzaak is dat de crisis die is veroorzaakt door de coronavirus-uitbraak ook in 2021 nog sterk voelbaar zal zijn.

Er wordt volgens de prognoses van de begrotingswet voor 2021, vooral een grote daling van inkomsten uit de vennootschapsbelasting verwacht (-27,76%). Ook de winstbelasting zal volgens de vooruitzichten flink dalen (-13,82%), alsook de belastinginkomsten van registratie- en zegelrechten (-11,49%), meldt Challenge.

Voor de totale omzet uit de door de douane beheerde btw wordt rekening gehouden met een daling van 8,95%. Volgens de prognoses van de PLF 2021 zal het echter gaan om een gedeeltelijke stagnatie, omdat er een symbolische stijging van 0,86% van de btw-ontvangsten beheerd door het directoraat-generaal Belastingen wordt verwacht. Voor de binnenlandse verbruiksbelasting, beheerd door de douane, wordt een daling van 3,41% voorspeld.

De daling van de belastinginkomsten zal naar verwachting veel groter zijn op het vlak van directe belastingen. Deze situatie is ontstaan door het huidige belastingstelsel dat leidt tot een toename van de ongelijke verdeling van de belasting.

De PLF voorspelt dat er in 2021 een totale daling van de belastinginkomsten van 31,50 miljard dirham zal zijn. Volgens de minister van Financiën wordt in 2021 weer een sociale solidariteitsbijdrage op winst en inkomen ingevoerd, die ook al van kracht was van 2013 tot 2015. Naar verwachting gaat dit 5 miljard dirham opleveren, een bedrag dat bij lange na niet genoeg zal zijn om het totale verlies aan belastinginkomsten te compenseren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team