Zoeken

Marokko gaat daklozen tegen Covid-19 vaccineren

15 september 2021 - 11:20 - Marokko

©

De nationale vaccinatiecampagne tegen Covid-19 zal binnenkort worden uitgebreid tot dakloze kinderen, migranten zonder papieren en iedereen die geen identiteitsbewijs heeft. De Marokkaanse autoriteiten bespreken momenteel strategieën om dit uit te kunnen voeren.

Enkele maanden geleden gingen er stemmen op om buitenlanders, ongeacht hun status in Marokko, op te nemen in de nationale vaccinatiecampagne tegen het coronavirus. Deze bezorgdheid staat nog steeds hoog op de agenda van de gezondheidsautoriteiten, maar een aantal moeilijkheden verhinderen de verwezenlijking ervan. Daarom wordt er nu nagedacht over een passende oplossing.

Lees ook: Marokko: al 646.000 doses covidvaccin toegediend aan 12-17-jarigen

Volgens Dr. Said Afif, lid van het wetenschappelijk en technisch comité voor de vaccinatie en voorzitter van de Nationale Federatie voor Gezondheid, "zijn alle mensen ouder dan 12 jaar betrokken bij de vaccinatie in Marokko. Dit zijn de Hoge Instructies van Koning Mohammed VI. Daklozen zullen dus niet vergeten worden. Het is een kwestie van rechtvaardigheid".

Maar de autoriteiten botsen op moeilijkheden met betrekking tot de telling van daklozen, kinderen die niet naar school gaan en iedereen die niet over identiteitsdocumenten beschikt. "De bevoegde autoriteiten zijn momenteel bezig met deze kwestie en het ministerie van Binnenlandse Zaken neemt dit zeer efficiënt ter harte". Hij benadrukt dat er inspanningen zullen worden geleverd om ook de vaccinatie van deze categorie mogelijk te maken, meldt Le Matin.

Hind Laidi, voorzitter en oprichter van de vereniging Jood, die mensen in precaire situaties ondersteunt, is het daarmee eens en vindt ook dat er een lijst van deze begunstigden moet komen. In februari 2020 vertegenwoordigden migranten zonder papieren 83% van de daklozenpopulatie in de regio Casablanca. Deze cijfers konden verzameld worden dankzij de mobiele douche van de vereniging Jood, die voorzien is van een digitale herkennings-app gekoppeld aan software voor volkstelling. Volgens hun gegevens behoort 9% van deze 83% tot de leeftijdsgroep 12-17 jaar en hebben zij allen geen papieren, aldus Hind Laidi.

Lees ook: Marokko vaccineert vanaf 12 jaar tegen Covid-19

De oprichtster van Jood is niettemin blij dat er tot nu toe geen corona-cluster is vastgesteld onder de daklozenpopulatie en nog minder onder de leeftijdsgroep van 12-17 jaar. "Verrassend genoeg zijn we tijdens onze nachtelijke rondes geen coronabesmettingen tegengekomen. Dit kan worden verklaard door het feit dat het gaat om mensen die een hoge mate van immuniteit hebben ontwikkeld doordat zij in een onhygiënische omgeving leven," zegt ze.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team