Zoeken

Marokko: controle op handel in ezel- en hondenvlees is een hoofdpijndossier

2 mei 2021 - 10:00 - Marokko

©

Marokko staat voor een moeilijke opgave: de controle op de handel in ezel- en hondenvlees. Dat blijkt uit het antwoord van de afgevaardigde van de minister van Binnenlandse Zaken, Noureddine Boutayeb, op een vraag van de adviseur en leider van de parlementaire Istiqlal-fractie in de Tweede Kamer, Abdeslam Lebbar.

Marokko kampt met de netelige kwestie van clandestiene slachthuizen die ezel- en hondenvlees verkopen. Dit stond centraal in het debat tijdens de vragensessie die afgelopen dinsdag met de ministers werd gehouden. Volgens Abdeslam Lebbar blijven deze slachthuizen in werking bij gebrek aan moderne faciliteiten die aan de normen voldoen, meldt Assabah. Lebbar hekelde de niet-naleving van hygiënische maatregelen. Sommigen verkopen hun vlees zonder veterinaire controle, wat een flagrante schending van de wet is, zo stelde het hoofd van de parlementaire Istiqlal-fractie in de Tweede Kamer verder aan de kaak.

Deze vleessoorten zijn "schadelijk voor de gezondheid van de consument, aangezien zij een drager kunnen zijn van microben en parasieten die de mens kunnen aantasten en zijn immuniteit kunnen verlagen", waarschuwde hij, wijzend op het falende toezicht. De gekozen ambtenaar beschuldigde hoge ambtenaren van nalatigheid.

De controle van slachthuizen is een "zeer moeilijke" taak, erkende Noureddine Boutayeb, die ook benadrukte dat lokale besturen dit niet lijken op te kunnen lossen. "Wij kennen de gemeenten meer financiële middelen toe om het werk van de slachthuizen te verbeteren, maar tevergeefs", voegde hij eraan toe. De minister riep vervolgens op tot de oprichting van nieuwe moderne slachthuizen en de versterking van de bestaande slachthuizen. Dit project moet volgen hem worden uitgevoerd in coördinatie tussen de ministeries van Binnenlandse Zaken en Landbouw.

In Marokko hebben veel slachthuizen geen autorisatie om te werken. In een persbericht heeft de Nationale Orde van Dierenartsen (ONV) verklaard dat slechts acht slachthuizen voor rood vlees zijn erkend door het Nationaal Bureau voor Voedselveiligheid (Onssa). "De meeste slachthuizen voldoen niet aan de minimumeisen op het gebied van hygiëne en gezondheid," aldus Boutayeb.

Bladna.nl