Zoeken

Nasser Bourita reageert op beschuldigingen van Pedro Sanchez

4 juni 2021 - 17:40 - Marokko

©

Minister Nasser Bourita van Buitenlandse Zaken heeft een reactie gegeven op de recente uitlatingen van de Spaanse premier Pedro Sanchez over de diplomatieke crisis die er momenteel gaande is tussen Spanje en Marokko. Hij benadrukte nogmaals dat deze crisis niets te maken heeft met het migratievraagstuk.

"Marokko is niet gewend om controverses aan te gaan over verklaringen van hoge functionarissen uit het buitenland. De opmerking van de president van de Spaanse regering, die de Marokkaanse verklaring verwerpt door deze te koppelen aan migratie, wekt echter grote verbazing en roept op tot opheldering", schreef Bourita in een persbericht.

De minister vraagt zich bovendien af naar welke verklaring Pedro Sanchez heeft verwezen in zijn uitspraken over de crisis, aangezien er in geen enkele verklaring van Marokkaanse diplomatieke functionarissen het migratievraagstuk wordt genoemd. Alleen in de verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken van 31 mei wordt er kort ingegaan op de migratiecrisis waarbij er juist de wens werd uitgesproken om in goede samenwerking tot een oplossing te komen. "Het is daarom legitiem om je af te vragen of de president van de Spaanse regering de verschillende verklaringen heeft gelezen die inherent zijn aan deze crisis en in het bijzonder die van vandaag", schrijft Bourita.

"Bovendien is het niet aan buitenlandse functionarissen om te bepalen welke Marokkaanse minister over welke onderwerpen moet spreken", vindt Nasser Bourita. De minister legt uit dat er bij het beheer van de migratiecrisis in Marokko verschillende instellingen en ministeries zijn betrokken.

"Marokko heeft herhaaldelijk benadrukt dat de bilaterale crisis geen verband houdt met het migratievraagstuk. Het ontstaan en de onderliggende redenen voor de crisis zijn nu bekend, vooral in de Spaanse publieke opinie. Praten over migratie mag geen voorwendsel zijn om de aandacht af te leiden van de echte oorzaken van de bilaterale crisis", besluit Nasser Bourita.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team