Zoeken

Marokko centraal in conflict Ryanair en Portugal

4 november 2021 - 18:30 - Economie

©

Het Portugese ministerie van Infrastructuur heeft afgelopen weekend de start van drie nieuwe Ryanair-routes tussen Lissabon en Marokko geblokkeerd, waardoor de vluchten geannuleerd moesten worden. De Ierse lagekostenmaatschappij zegt dat deze actie "onwettig" is.

"Ryanair vliegt al meer dan drie jaar tussen Portugal en Marokko en het is onbegrijpelijk dat het ministerie van Infrastructuur geen standaard vliegvergunningen heeft afgegeven om deze vluchten uit te kunnen voeren. Er is geen goede reden voor deze illegale actie, die een flagrante schending is van de EU-wetgeving inzake het open luchtruim," zegt Ryanair in een persverklaring.

Lees ook: Portugal blokkeert vluchten Ryanair naar Marokko

Volgens de Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij moet de verantwoordelijkheid vooral worden gelegd bij degenen die belast zijn met het afgeven van vergunningen voor vluchten. "Het is gewoonweg schandalig dat naamloze bureaucraten van het ministerie van Infrastructuur vrijdag weigerden aan hun bureau te blijven om deze zaak op te lossen, maar in plaats daarvan vertrokken voor het weekend en de vakantieplannen van meer dan 3000 medeburgers vernietigden," zegt Jason McGuinness, de verkoopdirecteur van Ryanair.

Lees ook: Ryanair lanceert drie nieuwe vluchten naar Marokko

Het geschil tussen Ryanair en de Portugese autoriteiten ligt in het verlengde van een conflict tussen de Ierse groep en TAP, de Portugese nationale luchtvaartmaatschappij. Ryanair uitte in oktober kritiek op zijn concurrent door erop te wijzen dat "het voortdurende hamsteren van TAP", dat "geen gebruik maakt" van de start- en landingsslots, als gevolg heeft dat Ryanair 700 vluchten moest annuleren die voor deze winter waren gepland.

Lees ook: Ryanair opent nieuwe routes tussen Marokko en Spanje

Ryanair krijgt hierdoor te maken met een aanzienlijke schade en roept de Portugese regering en de Europese Commissie op om "nu in te grijpen om een einde te maken aan de concurrentiebeperkende slotblokkering door TAP, zodat de ongebruikte capaciteit in Lissabon vrijkomt en luchtvaartmaatschappijen zich verder kunnen ontwikkelen". "De nationale infrastructuur van Portugal moet worden gebruikt om de lokale economie te ondersteunen, niet om een inefficiënte spook-luchtvaartmaatschappij te beschermen, waaraan de Portugese regering al 3 miljard euro heeft verspild," aldus de low-cost groep.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team