Zoeken

Waarom Marokko toenadering zoekt tot China

8 januari 2022 - 21:00 - Economie

©

De betrekkingen tussen Marokko en China worden aangehaald. De twee landen ondertekenden afgelopen woensdag een partnerschapsovereenkomst voor de tenuitvoerlegging van het Chinese strategische project van de "Nieuwe Zijderoutes".

Het afzwakken van de betrekkingen tussen Marokko, Frankrijk, Spanje en Duitsland en de crisis met Algerije, met name met betrekking tot de Sahara-kwestie... Deze redenen zetten het koninkrijk ertoe aan om zich tot China te wenden, waarmee het zijn betrekkingen tracht te versterken. Volgens een persoon die dicht bij de Marokkaanse autoriteiten staat, is Marokko "bezig met de diversificatie van zijn partnerschappen nu de betrekkingen met zijn traditionele partners zoals Spanje, Frankrijk of Duitsland zijn bekoeld," meldt de Franse krant L’Opinion.

Lees ook: Marokko en China versterken bilaterale samenwerking

Nasser Bourita, minister van Buitenlandse Zaken, Afrikaanse Samenwerking en Marokkanen in het Buitenland, leidt deze diplomatieke operatie. In december jongstleden bracht hij een bezoek aan Boedapest, waar hij besprekingen voerde met zijn ambtgenoten van de Visegrádgroep (Hongarije, Polen, Slowakije en Tsjechië). En woensdag ondertekende hij een partnerschapsovereenkomst voor de uitvoering van de "Nieuwe Zijderoutes", een strategisch initiatief voor de aanleg van havens, spoorwegen, luchthavens en industrieparken, om de verbindingen tussen Azië, Europa en Afrika te verbeteren.

Lees ook: Chinese groep bouwt drijvende hervergassingsterminal in Marokko

De overeenkomst zal de toegang tot Chinese financiering voor grote projecten in Marokko bevorderen, de handel vergemakkelijken en de oprichting van joint ventures in de industriële en de energiesector, onderzoek en technologische samenwerking bevorderen. Ning Jizhe, vice-voorzitter van de Nationale Commissie voor Ontwikkeling van Hervormingen, ondertekende de overeenkomst. Hij meldt dat China daarnaast ook bedrijven wil aanmoedigen om in het koninkrijk te investeren. Rabat van zijn kant benadrukt zijn preferentiële toegang en zijn nabijheid tot de Europese en Afrikaanse markten om Chinese investeringen aan te trekken. Algerije ligt op dit vlak voor op het koninkrijk. "China’s directe investeringen hebben 380 miljoen dollar bereikt," zegt Ning Jizhe.

Bladna.nl