Zoeken

"Marokko zal Sebta en Melilla nooit opgeven"

24 maart 2022 - 19:40 - Wereld

©

De voormalige correspondent van het Spaans persagentschap EFE in Rabat, Javier Otazu, die nu in New York woont, is van mening dat Marokko vasthoudt aan de Sahara en erin geslaagd is Spanje op andere gedachten te brengen, maar dat het zijn aanspraken op Sebta en Melilla nooit zal opgeven.

"Marokko geeft niet om de prijs die het moet betalen. Het zal die betalen omdat de Sahara-kwestie de hele buitenlandse en binnenlandse politiek van het land bepaalt." Dit meent Otazuzu in een interview met El Independiente over het recente besluit van Spanje om het Marokkaanse plan voor autonomie van de Sahara te steunen.

Lees ook: Volledige brief van Pedro Sanchez aan Koning Mohammed VI

De vroegere correspondent van persagentschap EFE in Rabat gelooft niet dat Marokko zich ertoe zal verbinden de territoriale onschendbaarheid van Sebta en Melilla te eerbiedigen in ruil voor een wijziging in het standpunt van Spanje. "Alles wijst erop dat dit een mondelinge overeenkomst is en geen schriftelijke", zei hij. "Ik heb nog steeds geen formele verklaring van Marokko gezien waarin het zich ertoe verbindt de territoriale onschendbaarheid van de twee steden te eerbiedigen. Iedereen die Marokko ook maar een beetje kent, weet dat dat ook niet zal gebeuren. Voor Marokko maken Sebta en Melilla eenvoudig deel uit van het grondgebied van Marokko."

Otazu wijst erop dat Marokko in het afgelopen decennium zijn strijd met machtigere landen als de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland altijd heeft "gewonnen". "Dit is verwonderlijk omdat het een klein land is met als groot voordeel zijn strategische ligging in Noord-Afrika. Maar de diplomatie van dit land is zeer slim en wil altijd winnen", voegde hij eraan toe.

Lees ook: Melilla pleit voor gecontroleerde heropening grens met Marokko

Verder begrijpt Otazu ook niet waarom Spanje middenin een wereldwijde energiecrisis wachtte om van standpunt te veranderen. Hij wees op mogelijke represailles van Algerije, dat "bij de volgende heronderhandelingen over contracten andere bedrijven in de sector zou kunnen bevoordelen, in plaats van Repsol en Cepsa, die al tientallen jaren in Spanje gevestigd zijn".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team