Zoeken

Marokko: buitenlandse filmopnames brengen recordbedrag op

1 oktober 2022 - 15:00 - Cultuur

©

Marokko, dat sterk in trek is bij buitenlandse filmproducenten, zal naar verwachting dit jaar meer geld in kas krijgen. Veel producties die door de gezondheidscrisis werden geannuleerd, worden hervat, tot grote tevredenheid van het Marokkaans Cinematografisch Centrum (CCM).

De omzet zou dit jaar gigantisch zijn en zelfs meer dan 1 miljard dirham kunnen bedragen, aldus Khalid Saidi, interim-directeur van het CCM, in een verklaring aan Medias24. De investeringen in de filmsector zijn door de heropening van de grenzen weer op gang gekomen. Voor twee grote opnames die momenteel in productie zijn, investeerde Netflix bijvoorbeeld 190 miljoen dirham in Marokko. Het gaat om de kortfilm ’Lonely Planet’ en de serie ’Lioness’.

Lees ook: Marokko: buitenlandse filmopnames hervatten in februari

Verder zijn er reclamespots, bedrijfsfilms en documentaires, die het CCM meer dan 480 miljoen dirham hebben opgeleverd. Volgens de waarnemend directeur van het CCM zullen de inkomsten van dit jaar een historisch succes worden. Daarmee ligt het ruim voor op de 800 miljoen dirham van 2019. In 2020 zijn de buitenlandse investeringen in filmen vertraagd tot slechts 211 miljoen dirham.

Door het beleid van fiscale stimulansen van het Marokkaanse ministerie van Cultuur zouden de filminvesteringen tegen 2023 kunnen stijgen tot 1,3 miljard dirham. Cijfers die de 211 miljoen dirham in 2020 doen vergeten. Khalid Saidi bedankt de regering voor het scheppen van gunstige voorwaarden voor de terugkeer van buitenlandse investeerders.

Lees ook: Marokko: zoveel brachten opnames van buitenlandse films op

Steven Spielberg treft momenteel voorbereidingen om 30 miljoen dollar te investeren in de verfilming van een "Amerikaanse megaproductie getiteld Blockbuster". Volgens de directeur van het CCM "wilde de regisseur slechts gedurende enkele dagen filmen, maar omdat Marokko hem goede omstandigheden bood, besloot hij deze nieuwe speelfilm hoofdzakelijk in Marokko te produceren." Khalid Saidi is blij met de ondertekening van een dergelijk belangrijk contract, dat niet alleen de kas van het filmcentrum zal vullen, maar ook "Marokko zal promoten en meer buitenlandse producties zal aantrekken".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team