Zoeken

Alcohol levert Marokkaanse staat veel inkomsten op

24 oktober 2022 - 11:00 - Economie

©

Volgens het ontwerp van de begrotingswet voor 2023, verwacht de Marokkaanse schatkist inkomsten van ongeveer 14,4 miljard dirham, uit heffingen op sigaretten en alcohol.

Meer bepaald zijn de inkomsten afkomstig van "royalty’s op tabaksfabrikaten", "royalty’s op gedistilleerde dranken en alcohol" en "royalty’s op biersoorten". In 2021 werd bijna 170 miljoen euro aan royalty’s op alcohol geïnd door de Marokkaanse staat. Een meevaller die zelfs de prognoses van het ministerie van Financiën heeft overtreft. In het wetsontwerp voor dat jaar hield het ministerie rekening met 134 miljoen euro.

Lees ook: Marokko overweegt decriminalisering alcohol

Volgens de prognoses van dit jaar hoopt de overheid 12,5 miljard dirham te innen uit de belasting op tabak, 1,11 miljard dirham uit de belasting op biersoorten en 859 miljoen dirham uit de belasting op alcohol.

Lees ook: Marokko: belasting op alcohol en tabak brengt 2 miljard dirham op

In het begrotingsjaar 2022 werd een voorstel verworpen van de oppositie om de belasting op bier en alcohol te verhogen. Daarnaast wordt er momenteel ook gedebatteerd over de tegenstrijdigheden in de strafbaarstelling van het gebruik van alcoholische dranken. "Het is absurd om Marokkanen te verbieden alcohol te drinken en hen tegelijkertijd te vragen de belasting op hun consumptie te betalen", zei minister Abdellatif Ouahbi van Justitie afgelopen juni.

Bladna.nl