Zoeken

Marokko: einde brood aan 1,20 dirham?

26 augustus 2023 - 20:00 - Economie

©

In een tijd waarin de tarweprijzen wereldwijd stijgen, houden veel Marokkanen hun hart vast voor een stijging van de prijs van brood. Toch lijkt het belangrijkste voedselproduct van het land gespaard te blijven.

Deskundige bronnen meldden aan Hespress dat de stijgende prijzen van harde tarwe voornamelijk te wijten zijn aan geopolitieke ontwikkelingen, zoals het Russisch-Oekraïnse conflict en klimatologische uitdagingen. Bovendien hebben de importen uit Canada, dat momenteel kampt met droogte en de grootste tarweproducent ter wereld is, invloed op de tarwemarkt.

Lees ook: Marokko gaat 2,5 miljoen ton tarwe importeren

In Marokko zal de prijs van brood ondanks de wereldwijde situatie, naar verwachting stabiel blijven. Dit is te danken aan de overheidssteun en een flinke voorraad zachte tarwe.

Moulay Abdelkader Alaoui, voorzitter van de Nationale Federatie van de Meelfabrikanten, licht toe dat de markt voor gewone tarwe stabiel blijft. Er is wel een duidelijke stijging in de prijs van harde tarwe op de wereldmarkt. De hoofdoorzaak is de moeilijkheden die Canada ervaart. "Het tekort aan harde tarwe in Canada leidt tot hogere prijzen in Marokko, en we verwachten dat dit ook invloed zal hebben op de prijzen van meststoffen en pasta’s", aldus de expert.

Lees ook: Marokko zal subsidie gas, suiker en brood niet veranderen

De huidige marktsituatie heeft ook gevolgen voor de export van iconische Marokkaanse producten zoals couscous en pasta, die sterk afhankelijk zijn van Canadese tarwe.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team