Zoeken

Couscous en pasta: dure rekening voor Marokkanen

3 september 2023 - 18:30 - Economie

©

De afname van de productie van harde tarwe als gevolg van de droogte in Canada, de belangrijkste leverancier ter wereld, heeft geleid tot een stijging van de prijzen van deze zachte grondstof in Marokko, waar het wordt gebruikt voor de productie van couscous en griesmeel.

Abdul Qadir Al-Alawi, voorzitter van de Nationale Federatie van Marokkaanse Molenaars, bevestigt in een verklaring dat de prijs van harde tarwe de afgelopen maanden sterk is gestegen. Op de wereldmarkten is een duidelijke prijsstijging geregistreerd van harde tarwe, die momenteel rond de 600 dirham ligt, terwijl de markt voor traditionele tarwe zeer stabiel is met een maximumprijs van 300 dirham per kwintaal. De oorzaak van deze stijging is de aanzienlijke afname van de productie van harde tarwe in Canada, met name in de provincies Alberta en Saskatchewan die 78% van de productie vertegenwoordigen van de belangrijkste wereldwijde leverancier.

Lees ook: Frans of Russisch graan: Marokko twijfelt

Deze afname van de productie heeft ook geleid tot hogere prijzen van harde tarwe in Marokko. Volgens Abdul Qadir Al-Alawi is het niet mogelijk om de import van Canadese harde tarwe te vervangen door andere leveranciers. In Marokko wordt Canadese harde tarwe omgezet in griesmeel en couscous. Deze worden vervolgens geëxporteerd naar verschillende Europese landen, waar de vraag hoog is. Vorig jaar leed Marokko al onder recordprijzen voor traditionele tarwe als gevolg van de invasie van Oekraïne door Rusland, wat de wereldwijde graanhandel verstoord heeft. Een ander probleem is dat de voorraden van harde tarwe in Marokko slechts genoeg zijn voor twee tot drie maanden.

Lees ook: Marokko: einde brood aan 1,20 dirham?

In Marokko, dat getroffen wordt door één van de ergste droogtes in decennia, daalde de graanproductie vorig jaar met 60%, van 10,4 miljoen ton in 2021 tot slechts 3,3 miljoen ton in 2022. Dit jaar zal Marokko naar verwachting ongeveer 3 miljoen ton zachte tarwe, 1 miljoen ton harde tarwe en 1,3 miljoen ton gerst produceren. In afwachting van deze oogst zal Marokko in september 2,5 miljoen ton zachte tarwe importeren en zal tegen juni 2024 nog 2,5 miljoen ton extra nodig hebben, aldus Omar Yacoubi, voorzitter van de Marokkaanse Federatie van Graanhandelaren (FNCL), aan Reuters.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team